Greške u uređenju doma koje pokazuju neukus i manjak stila

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu.

Greške u uređenju doma koje pokazuju neukus i manjak stila

Odabir boja za enterijer jedan je od najbitnijih koraka u sređivanju doma. Boje i te kako utiču na cjelokupnu atmosferu doma, pa i na raspoloženje ukućana.

U nastavku slijede neke od najčešćih grešaka koje mnogi prave kada biraju boje za enterijer.

Previše bijelo

Kada je soba kompletno bijela (bijeli zidovi, pod, tepisi, nameštaj, stolarija), djeluje vrlo monotono i dosadno. Zašto ne biste ubacili nekoliko zanimljivih detalja upečatljivih boja? Recimo, jastučiće u bojama, drugačiji tepih, slike i slično. Bijela se odlično slaže sa svakom bojom, i tu njenu prednost treba znati iskoristiti!

Bespotrebno zoniranje bojama

Kada su u pitanju stanovi otvorenog tipa, ljudi često greše kod zoniranja prostora bojama. To znači podjelu zidova po zonama uz pomoć različitih boja. Međutim, često se dešava da stanu zapravo i nije neophodna takva podjela.

Jurenje za trendovima

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu. Na primjer, nedostatak kontrasta u sobi bež boje, stvara se utisak življenja u kutiji, upravo zbog jednoličnosti i monotonije.

Osvijetljenje

Uvijek treba imati na umu da boje u stanu drugačije izgledaju na prirodnoj dnevnoj svjetlosti, a drugačije noću, pod vještačkim osvijetljenjem. O tome naročito treba voditi računa kod odabira tamnijih boja za stan - potrebno je dosta lampi i sijalica.

Boja poda i plafona na kraju

Boju i meterijal poda istovremeno birajte sa ostatkom boja u stanu. Tepisi i pod i te kako utiču na cjelokupnu impresiju, a isto važi i za plafone.

Pogrešno kombinovanje boja

Kod kombinovanja boja, jednoj uvijek treba da date prioritet. Ona nek vam bude u fokusu. Dakle, ne mogu sve boje biti podjednako zastupljene. Glavna boja treba da zauzima najmanje 60 odsto ukupnog prostora.

Igranje sa kontrastom

Igranje sa kontrastima nije nimalo lako - skoro uvijek ste na granici između dobrog stila i lošeg ukusa. Uvijek postoji rizik da spojite boje koje loše idu jedna s drugom.

Monohromatski stil

Soba mnogo bolje izgleda kada nije u potpunosti jednobojna. Svojoj omiljenoj boji svakako dajte prioritet, ali razbijte jednolikost detaljima u drugim bojama.

Previše živopisnih boja

Previše živopisnih boja na jednom mjestu ima pogrešan efekat, i može da iritira oko. Budite umjereni, neka vam to bude zlatno pravilo kod uređenja doma.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako osvježiti uvenulu zelenu salatu

RECEPT
DANA

Bosanska đulbastija

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.