Koliko su opasne infekcije u trudnoći

Fizičko i psihičko zdravlje trudnice, buduće majke, najvažiji je preduslov za normalan razvoj bebe u stomaku. Razne infekcije kojima smo izloženi svi, pa i trudnice, mogu i te kako da budu opasne i da negativno utiču na razvoj ploda. Preko zaražene majke, infektivni agensi deluju i na bebu, i u zavisnosti od mnogih faktora mogu da dovedu do teških komplikacija u razvoju ploda i do njegovog oštećenja. 

Koliko su opasne infekcije u trudnoći

Zbog svega ovoga, trudnice treba da budu oprezne i da se čuvaju infekcija.

Klonite se kontakta sa zaraženim osobama i velikih skupova

Ovo se, prije svega, odnosi na trudnice u prvom trimestru trudnoće. Zato  treba izbjegavati velike skupove, boravak u zatvorenim prostorijama sa puno ljudi, naročito zimi u vrijeme kada su infekcije najčešće. Takođe, trudite se da ne dolazite u kontakt sa osobama koje su obolele od neke infekcije.

Tokom prva tri mjeseca  trudnoće plod je još uvijek suviše slab, pa neke bolesti majke mogu da dovedu čak i do neželjenog prekida trudnoće, dok u kasnijim mjesecima može doći do prevremenog porođaja.

Među oboljenjima koja mogu da ugroze tok trudnoće najčešće su infekcije mokraćnih puteva. Njih treba izuzetno ozbiljno shvatiti i, ukoliko je do infekcije došlo, strogo se pridržavati savjeta ljekara. U opasne infekcije u trudnoći spadaju i rubeole, varičele, toksoplazmoza i citomegalovirusna infekcija. Na svu sreću, ove infekcije su danas rijetke. Male boginje (morbile) takođe su jako opasne.

Loše dentalno zdravlje može izazvati prevremeni porođaj

Stručnjaci tvrde da bolesti zuba i desni mogu da dovedu do prevremenog porođaja, i da je naročito opasna paradontopatija. Brojne naučne studije otkrile su da je kod trudinca koje imaju probleme sa oboljenjima desni, povećan rizik od prevremenog porođaja.

U jednom istraživanju u kome je učestvovala grupa budućih majki sa razvijenom upalom desni, većina njih je prevremeno rodila svoju bebu. Na osnovu dobijenih rezultata, ljekari koji su radili istraživanje utvrdili su da je kod žena sa nekim oboljenjem zuba ili desni čak sedam puta veći rizik od preranog porođaja nego kod žena koje imaju zdrave zube.

Koliko je loše pušenje u trudnoći?

Osim korisnih materija kojima majka putem svoje krvi snabdeva svoju bebu, ona na isti način može na plod da prenese i štetne materije. Količina nikotina u krvi majke je srazmerna broju popušenih cigareta, a nikotin je štetan ne samo za trudnicu, već i za plod, jer može da dovede do ubrzanog rada bebinog srca.

Zato svaka trudnica treba dobro da razmisli i da nađe način da se odrekne ove štetne navike, bar tokom trudnoće i perioda dojenja. Takođe, izbjegavajte i prostorije u kojima se mnogo puši, jer je pasivno pušenje gotovo podjednako štetno kao i aktivno.

Štetnost konzumiranja alkohola u trudnoći

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće nije preporučljivo, čak i u malim količinama. Alkohol utiče na proizvodnju B vitamina koji je osnov za normalan razvoj nervnog sistema ploda. Djeluje i u najranijem periodu nastanka fetusa, dok trudnoća još uvijek nije utvrđena.

Alkohol treba izbjegavati i u vrijeme kada pokušavate da ostanete u drugom stanju, jer njegovo konzumiranje može da dovede do prekomjernog trošenja jako važne folne kiseline.

Fizička aktivnost u trudnoći – samo umjereno

Ako se bavite nekim sportom, nastavite i u toku trudnoće, ali kako odmiče trudnoća, postepeno smanjujte obim vježbanja, a nakon ulaska u treći trimestar, sasvim prekinite.

Plivanje blagotvorno djeluje na mišiće cijelog tijela, ali može kod trudnice da dovede do problema ako kvalitet vode i njena temperatura nisu odgovarajući. Naporne sportove kao što su atletika, tenis, jahanje, treba od samog početka trudnoće zamijeniti drugim, laganijim aktivnostima.

Ljekari trudnicama najviše preporučuju pješačenje, odnosno šetnju, i to ako je moguće van grada, u prirodi, što dalje od gradske galame i zagađenog vazduha. Šetnje i pješačenje u prirodi bi trebali da postanu vaša navika koju ćete tokom trudnoće svakodnevno primjenjivati. Pješačenje je prije svega korisno jer na taj način trudnica će duboko i ritimički disati i tako će obezbjediti dovoljnu količinu kiseonika za sebe i za svoju bebu.

Koliko god da volite da vježbate, ne zaboravite na činjenicu da je fizička aktivnost korisna i neophodna, ali tokom trudnoće nikako ne smijete preterivati. Preterani fizički napor može ozbiljno da vam naškodi u smislu izazivanja krvarenja i prevremenih kontrakcija.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.