Nekoliko savjeta za uređenje kupatila

Uređenju kupatila je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako pri renoviranju podnih i zidnih površina, tako i prilikom izbora sanitarija i kupatilskog namještaja. Zidne i podne površine u kupatilu moraju biti prekrivene materijalima koji se lako održavaju. Najpogodnije su keramičke pločice. Evo nekoliko savjeta kako da izaberete odgovarajuće pločice i namještaj za vaše kupatilo.

Nekoliko savjeta za uređenje kupatila

Izbor keramičkih pločica za kupatilo

Kako je kupatilo prostorija u stanu u kojoj je konstantna vlaga i kondenzacija, vrlo je važno prilikom izbora keramičkih pločica za pod obratiti pažnju da budu sa vrlo niskim koeficijentom kliznosti. To su pločice sa mat površinom. Za zidove u kupatilu se preporučuju glatke pločice sa visokim sjajem, mada se mogu koristiti i mat pločice. Pored koeficijenta kliznosti, vrlo je važno obratiti pažnju i na koeficijent mržnjenja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mjesecima. Zidove možete prekriti pločicama cijelom površinom ili u visini do 1,5 metara od poda. Prva varijanta je mnogo pogodnija po pitanju održavanja.

Boje u kupatilu

Boje pločica u kupatilu birajte prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizuelno veća sa pločicama svijetlih nijansi. Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su fleke od kamenca na njima uočljivije nego na svijetlim pločicama. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu sa bojom pločica, a usklađena sa bojom kupatilskog nameštaja. Sanitarije u bijeloj boji su uvijek dobar izbor.

Izbor kupatilskog namještaja

Kupatilo mora biti dovoljno veliko da u njega stanu lavabo, wc šolja, kada i kupatilski nameštaj za odlaganje sredsrtava za ličnu higijenu i peškira. Za kupatila malih dimenzija tuš kabina je daleko bolje rješenje nego kada. Police u kupatilu nikada nisu suvišne. Prostor ispod lavaboa obavezno iskoristite tako što ćete napraviti police zatvorenog tipa. Time ćete postići bolje iskorišćenje prostora ali i poboljšati vizuelni izgled kupatila. Prostor iznad lavaboa treba da je rezervisan za ogledalo. Najbolja varijanta je viseći element sa ogledalom na vratima. Komode za odlaganje peškira treba da su što dalje od kade i izvora vlage. Pored ovih elemenata poželjno je da se u kupatilu nađe prostor i za veš mašinu. 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.