Neprikosnovena zaštita od komaraca - Komarnici

Vrste i karakteristike komarnika

Klima se mijenja, svako godišnje doba donosi nevjerovatne temperaturne obrte. Tako u februaru imamo i 20 stepeni u plusu što izmami one prve znakove proljeća. Ne mislimo na visibabe, već insekte, a kasnije i komarce. Zato je dobro imati adekvatnu odbranu od komaraca tokom cijele godine, komarnici su tu neprikosnoveni.

Neprikosnovena zaštita od komaraca - Komarnici

Koje su to vrste komarnika?

Za svaku dimenziju prozora može da se napravi odgovarajući komarnik. On može da ima različite sisteme za otvaranje da bi imali potpuni pristup spoljnim delovima prozora. Ukratko – za svaku želju postoji rješenje.

Fiksni komarnici

Kao što naziv kaže oni su fiksni i ne skidaju se, osim u slučaju demontaže. Najčešće se postavljaju na spoljni okvir prozora i sastavljeni su od ALU ili PVC rama i fiberglas mreže koja je izuzetno izdržljiva i traje godinama. Pošto se ne otvaraju treba ih postaviti na male i visoke prozore koji i nemaju druge funkcije osim prodora svjetla i vazduha kao što su prozori na ostavama, kupatilu, stepeništima…

Rolo komarnici

Rolo komarnici se postavljaju na spoljni okvir prozora i sastavljeni su od uspravnih vođica kojima se komarnik povlači gore-dolje, i kutije u koju se on mehanizmom namotava. Kutija je uska i postavlja se ili u kutiju od roletne ili neposredno ispod nje, neprimetna je i ne zaklanja pogled.

I ovi komarnici mogu biti od aluminijuma ili PVC materijala i od toga zavisi i njihova cijena. Rolo komarnici su najčešći izbor za sve ostale prozore jer se komarnik može mehanizmom podignuti i spustiti koliko god je puta potrebno. U tome se ogleda prednost koju komarnici sa mehanizmom imaju.

Plise komarnici

Ovi komarnici se najčešće postavljaju na balkonska i francuska vrata i najpoznatija vrsta su Plise komarnici. I dok se rolo komarnici spuštaju i podižu, plise komarnici klizaju po mehanizmu lijevo-desno. Ono što ih čini odličnim za vrata terasa jeste to što nemaju nužno sistem uvlačenja pa se prilikom prolaska mogu samo djelimično otvoriti i omogućiti bolju zaštitu od insekata nego da se sklone potpuno.

Plise komarnici su naziv dobili po sistemu postavljanja mreže koja je nabrana (plisirana) što joj obezbjeđuje dužu trajnost i mogućnost da se postavljaju u različite položaje za otvaranje. Naravno i oni se mogu skloniti  potpuno sa otvora u gotovo neprimetnu kutiju koja se postavlja duž vrata. Više o plise komarnicima saznajte ovdje.

Komarnici na šarkama

Ovo je idealan model kao komarnik za vrata koja su ulazna ili bilo koja druga u vašem domu. Fiberglas mreža je zategnuta preko rama od aluminijuma ili PVC materijala i montira se na štok sa šarkama. To im omogućava otvaranje kao klasična vrata što je daleko poželjnije na ulazu ili drugim vratima gdje je potrebno osloboditi cijelu površinu izuzetno lako.

Ovaj komarnik za vrata nema bravu i ključeve već se zatvara sa magnetom pa će i najmanji dodir obezbijediti da se komarnik zatvori.

Ovo su samo neke od vrsta. Mogu biti u boji i dimenzijama po vašoj želji, za svaki prozor ili svaka vrata. Zajedničko im je to što su najbolja barijera u odbrani od insekata koja će trajati godinama.

 

select *, tag, ( sum( tag like '%komarnici%') + sum( tag like '%insekti%') + sum( tag like '%prozor%') + sum( tag like '%ljeto%') + sum( tag like '%ku'a%') + sum( tag like '%dom%')) AS pogodak FROM novosti where id != 3866 AND rubrika != 'test' AND ( tag like '%komarnici%' OR tag like '%insekti%' OR tag like '%prozor%' OR tag like '%ljeto%' OR tag like '%ku'a%' OR tag like '%dom%') group by id order by pogodak desc LIMIT 0 , 5