Najbolji trikovi za skidanje fleka sa odjeće

Kisela voda briše tragove sladoleda na odjeći, glicerin pomaže u uklanjanju fleka od krema za sunčanje kao i onih od kečapa, a deterdžent otklanja masne mrlje…


Najbolji trikovi za skidanje fleka sa odjeće

Neprijatne fleke na odjeći možete očistiti prirodnim putem. Tako su za mrlje od trave najbolje rješenje sirće i bjelance. Bjelance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na bijeloj tkanini, a sirće je odlično za one tvrdokorne. Dovoljno je na isflekani dio tkanine utrljati mješavinu alkoholnog sirćeta i vode te ostaviti da djeluje 15 minuta. Potom operite odjeću deterdžentom s enzimima koji razgrađuju proteine i čisti mrlje.

Bebi puder i glicerin čiste fleke od kečapa

Na mrlje od kečapa nabolje je odmah nanijeti dječji puder i pustiti da se osuši. Nakon toga odjeća treba da se iščetkat i opere na uobičajenoj temperaturi za tu tkaninu. Kod mrlja od paradajza i kečapa takođe pomaže mješavina vode i glicerina u odnosu 1:1. Odjeću nakvasite i pustite da odstoji, pa operite. Odlično rješenje je i deterdžent za pranje sudova. Nanesite ga direktno na mrlju, utrljajte i operite u mašini.

Sladoled se čisti kiselom vodom

Odjeću isflekanu sladoledom treba odmah natopiti mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom i oprati u mašini.

Glicerinom i deterdžentom za pranje suđa, protiv fleka od krema za sunčanje

Mješavina deterdženta za pranje suđa i glicerina uklanja fleke od kreme za sunčanje. Treba je nanijeti na fleku, lagano utrljati i potom oprati u mašini na temperaturi preporučenoj za tu vrstu tkanine.

Hladna voda skida krv

Svježu krv na odjeći ukloniće hladna voda, ali ako je mrlja već suva najbolje je odjeću nakvasiti u rastvor soda bikarbone i hladne vode.

Masne mrlje i voda ne idu zajedno

U uklanjanju masnih mrlja treba izbjegavati vodu zato što će fleka postati još tvrdokornija. Dovoljno je odjeću okrenuti naopačke i na mrlju nanijeti sredstvo za uklanjanje fleka ili obični deterdžent za pranje suđa, piše 24 sata.

Mrlje od dezodoransa

Žute mrlje od dezodoransa će ukloniti topla voda pomiješana s dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta natapanja, odjeću treba isprati i oprati u veš mašini. Suve tragove dezodoransa na odjeći uklanjanju vlažne maramice, ali i klupko najlonki. Sitna vlakna iz najlonki brišu mrlje i sakupljaju ostatke dezodoransa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Jelenska koža

RECEPT
DANA

Zapečena junetina sa makaronama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.