Gljivična infekcija ili nešto drugo?

Gljivična infekcija ili nešto drugo?

Oko 75% žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju. Najčešći simptomi su svrab, osjećaj žarenja i pojačani sekret.

Iako su česte i jako neprijatne, gljivične infekcije su rijetko kada ozbiljne. Dijagnostikovanje i tretiranje gljivične infekcije u ranoj fazi smanjuje svrab i osjećaj žarenja već nakon nekoliko dana.

Nekoliko vrsta bakterija i ostalih organizama su normalno prisutni u vagini, uključujući i Candidu albicanis. Ona je prisutna na površini kože, u digestivnom sistemu i vagini, ali u ravnoteži sa ostalim bakterijama. Kada se ta ravnoteža naruši, može nastati gljivična infekcija.

Gljivična infekcija ne pripada grupi polno prenosivih bolesti, ali je muškarci mogu dobiti od svojih partnerki. Pokazalo se da oko 15% muškaraca dobije gljivičnu infekciju od svojih partnerki. Najčešći simptomi su peckanje, žarenje i guljenje kože na glaviću penisa.

Koja su stanja slična gljivičnoj infekciji?

Simptomi gljivične infekcije, kao što su svrab, osjećaj žarenja i pojačani sekret, mogu biti simptomi nekih polno prenosivih bolesti ili drugih oblika vaginalnih infekcija. Iz tog razloga se uvijek preporučuje odlazak ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je u pitanju gljivična infekcija ili nešto drugo.

Ostali uzročnici svrbeži, osjećaja žarenja i pojačanog iscjetka mogu biti:

Bakterijska vaginoza

Ovo je infekcija izazvana bakterijom, a ne gljivicama. Bakterija, koja je inače prisutna u vagini, se može naglo proširiti i narušiti bakterijsku ravnotežu. Klasični znakovi su mokraća intenzivnog i sumnjivog mirisa i bol tokom mokrenja.

Trihomonijaza

Ova infekcija je uzrokovana parazitom. On se obično širi preko seksa. Uz vaginalni svrab, peckanje, i iscjedak neobičnog mirisa, najčešći simptomi uključuju crvenilo i oticanje stidnih usana. Bol pri mokrenju je još jedan mogući simptom.

Polne bolesti

Nekoliko polno prenosivih bolesti, kao što su herpes i gonoreja , mogu oponašati simptome gljivične infekcije. Ove seksualno prenosive bolesti takođe mogu uzrokovati bolan polni odnos, crvenilo ili oticanje stidnih usana.

Infekcija grlića materice

Infekcije na području vrata materice mogu izazvati simptome slične simptomima gljivične infekcije. Najčešći simptomi su peckanje tokom mokrenja i polnog odnosa.

Korišćenje tampona

Nedovoljno često mijenjanje tampona može uzrokovati osjećaj žarenja, pojačani sekret, peckanje, svrab i iritacija na dodir. Tampone je potrebno mijenjati najmanje svakih 5-6 sati ili više, zavisno o količini krvarenja.

 

centarzdravlja.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.