Vještački zaslađivači – da ili ne

Vještački zaslađivači se najčešće koriste iz medicinskih razloga, i to kao alternativa šećeru za osobe koje boluju od dijabetesa. Takođe, mnogo poznatiji razlog korištenja vještačkih zaslađivača je želja za manjim unosom kalorija. Međutim, pokazalo se da to baš i nije uvijek djelotvorno.

Vještački zaslađivači – da ili ne

Mnogi posežu za vještačkimzaslađivačima i raznim niskokaloričnim pićima, ali sve to nadoknade na drugi način - kroz povećani unos ostale hrane. Čak postoje i razne teze kako vještački zaslađivači mogu povećati osjećaj gladi. Treba znati da jedna mala kašika šećera ima samo 16 kalorija koje se jednostavno mogu potrošiti penjanjem stepenicama umjesto korištenjem lifta. Ovog detalja se u svakom slučaju dobro prisjetiti, ukoliko se vještački zaslađivač koristi samo zbog smanjenog unosa kalorija.

U nastavku donosimo kratki pregled vještačkih zaslađivača:

Saharin - predstavlja organsku komponentu dobijenu sintezom iz nafte i 300 puta je slađi od šećera te je jedan od prvih zamjena za šećer koji je dobio odobrenje od FDA (Uprava za hranu i lijekove SAD).  Iako su određena istraživanja navodila kako prevelika upotreba saharina može dovesti do tumora (posebno mokraćne bešike) kod laboratorijskih miševa, nikakvi neželjeni efekti nisu uočeni kod ljudi.

Aspartam - se sastoji od dvije aminokiseline - fenilalanin i asparagin, a poznat je još i pod nazivom nutrasweet. Od strane FDA je odobren 1981. godine, a danas ga možemo pronaći u preko 5.000 različitih proizvoda. O štetnosti aspartama napisani su mnogi članci, međutim to je i dalje najrasprostranjeniji zaslađivač.  Doktor Adrian Gross, FDA toksikolog, svjedočio je u američkom Kongresu o činjenici kako je aspartam uzročnik tumora mozga, ali je FDA odbacila njegovo istraživanje. Budući da je aspartam prošao kao siguran za konzumaciju, učestalost tumora mozga u starijih od 65 godina, porasla je za 67% (1973 - 1990). Također, prema istraživanjima doktora Robertsa, aspartam dovodi do dijabetesa, uzrokuje konvulzije, dovodi do pogoršanja drugih komplikacija kao što su retinopatija, katarakta, neuropatije. Do danas je registrovano preko 90 različitih zdravstvenih nuspojava povezanih s njegovom konzumacijom. Neke od njih su: slabljenje vida, sljepoća, smanjena vlažnost oka, oštećenje sluha, glavobolje, migrene, epileptični napadi, otežan govor, pospanost, vrtoglavica, depresija, anksioznost, fobija, agresija, mučnina, proljev, gubitak kose..... Zbog svega ovoga aspartam je dobio naziv tihi ubica koji se nalazi u sokovima i žvakaćim gumama.

Stevia - je grm koji raste u Južnoj Americi, a domoroci Paragvaja i Brazila je već vijekovima koriste kao zaslađivač. Svježe lišće stevije ugodnog je ukusa, a ekstrat je 200 - 300 puta slađi od šećera. U drugim dijelovima svijeta stevija je dugo godina, zahvaljujući američkom tvrdom stavu o “štetnosti”, zbog interesa velikih kompanija vještačkih zaslađivača i šećera, bila “zabranjena” biljka. Napokon, nakon 30 godina, FDA je konačno promijenila stajalište i stevija, od kraja 2008. godine, više nije “zabranjena” biljka. Uprkos ekstremno slatkom ukusu prirodnih spojeva u ovoj biljci, stevija ne izaziva karijes.

 

e-zena.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.