Savjet nutricioniste: Kako pravilno žvakati hranu i tako izbjeći opterećenje zeluca

Savjet nutricioniste: Kako pravilno žvakati hranu i tako izbjeći opterećenje zeluca

Pravilna probava počinje već u ustima zbog čega je važno dobro prožvakati hranu kako bi se izbjeglo preopterećenje želuca. Nutricionista Jo Travers daje neke korisne savjete o pravilnom žvakanju hrane.

Travers kaže kako se hrana mora žvakati dok ne bude dovoljno usitnjena da bi se mogla lako progutati. Na taj način želudac se ne napreže previše prilikom varenja.

"Slina sadrži amilazu, enzim koji pomaže u hemijskoj razgradnji hrane. Tu je i mehanička probava, odnosno fizičko razbijanja hrane. Ako hrana ne ostaje dovoljno dugo u ustima, ona se ne izlaže amilazi koja je potrebna da bi se razgradili ugljenohidrati. U želucu se vrlo malo probavljaju ugljenohidrati, a ako hrana stigne do njega bez pravilne probave u ustima, želudac mora raditi puno više. Pri tome, ukoliko neprožvakani komadići hrane dođu do vrha tankog crijeva, to može dovesti do nadutosti i nelagode", kaže britanski nutricionista.

Umjesto da brojimo koliko puta smo prožvakali hranu, Travers savjetuje ljudima da nakon svakog zalogaja ostave pribor za jelo. Tek nakon što ste prožvakali i progutali jedan zalogaj, preporučuje Travers, ponovo uzmite pribor za sljedeći zalogaj.

"Postoji nešto što vam stvara hitnost kada imate pred sobom viljušku punu hrane. Čekate kada ćete je staviti u usta što vas tjera da brže progutate zalogaj. Samo ostavljanje vašeg pribora za jelo između zalogaja može vam stvoriti osjećaj odgovornosti da dovoljno prožvakate hranu", ističe Travers.

Posljedica brzog jedenja i nedovoljnog žvakanja može biti veliki osjećaj nelagode, problemi s probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca nazad u jednjak.

Travers stoga dodaje kako je važno da jedemo u prirodnom položaju, sjedeći, da izbjegavamo bilo šta što bi nas moglo ometati tokom jela te da koristimo sva čula prilikom žvakanja i unosa hrane u želudac.

 

klix.ba

 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.