Obratite pažnju šta vam šake govore o vašem zdravlju

Obratite pažnju šta vam šake govore o vašem zdravlju

Šake su ogledalo zdravlja, a najmanje promjene na koži ili noktima mogu da nam ukažu na skrivene zdravstvene probleme. Izgled kože šaka, uključujući i nokte, može poslužiti ljekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja.

Ovo su neke od važnih promjena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

Prsti

Perutanje kože na jagodicama prstiju može biti znak da vam nedostaje vitamina B. Niacin (B3). Niacin (B3) i biotin (B7) su zaduženi da poprave oštećenja na koži tako što podstiču prizvodnju kolagena i spriječavaju sušenje. Ukoliko imate problem sa isušenim jagodicama koje se perutaju, preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate ovim vitaminima: ribe, gljive i avokado.

Koža

Ukoliko vam je koža na šakama često suva i ljušti se, a znate da to nije posljedica hladnog i vjetrovitog vremena, moguće je da problem prave ekscemi, psorijaza, seboreični dermatitis ili gljivične infekcije. U sličaju da nije u pitanju ni jedna od ovih bolesti, redovno mažite kožu kremom bogatim vitaminima A i E koje će stvoriti zaštitni sloj i spriječiti sušenja, a u isto vrijeme će nahraniti kožicu oko noktiju.

Nokti

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka promjena na njima može da ukaže na problem sa zdravljem i ishranom. Veoma bijeli nokti ukazuju na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Slabi nokti koji se lome ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. U takvim situacijama, preporučuje se da se u ishrani uključe žitarice od cijelog zrna, ovsena kaša i meso.

Nokti koji se savijaju su znak da organizmu nedostaje proteina ili kalcijuma.

Preporučuje se konzumacija spanaća ili sardina. Ako se stanje ne popravi, neophodna je ljekarska pomoć.

Plavičasti nokti su posljedica manjka kiseonika, pa je moguće da imate problem sa disajnim organima. Plava boja noktiju može biti znak emfizema, ali i problem sa srcem.

 

Mens Health/bigportal.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.