Ako vam otiču stopala, ovo mogu biti uzroci

Otečenost stopala i gležnjeva uopšte nije rijetka pojava. Veliki broj žena pribjegava raznim metodama kako bi riješile ovaj problem, ali neki od uzroka za takvo stanje prilično su iznenađujući. Oni mogu upućivati i na ozbiljne zdravstvene probleme, a ovo su neki od najčešćih.

Ako vam otiču stopala, ovo mogu biti uzroci

Anemija

U slučajevima teške anemije, dolazi do zadržavanja viška limfne tečnosti u organizmu te je to jedan od uzroka zbog kojih dolazi do oticanja stopala i gležnjeva.

Srčana oboljenja

Ukoliko vaša stopala obično otiču u večernjim satima, to bi mogao biti znak da lijeva strana vašeg srca ne funkcioniše normalno. Bilo bi mudro da se što prije posavjetujete s doktorom, jer postoji rizik od srčanog udara.

Problemi sa štitnom žlijezdom

Ukoliko štitna žlijezda luči hormon tiroksin u većim količinama nego što je to organizmu potrebno, može doći do oticanja stopala. Otečena stopala često su jedan od prvih znakova hipertireoze.

Bubrežna insuficijencija

Bubrezi održavaju ravnotežu tekućine u organizmu. Međutim, kada bubrežno tkivo prestane da funkcioniše na pravilan način, vaše tijelo zadržava višak tečnosti. Upravo to može dovesti do oticanja stopala i gležnjeva.

Problemi sa cirkulacijom

Do oticanja stopala može doći kada krv iz nogu nije u stanju da se brzo vrati do srca i mozga. Ova vrsta problema sa cirkulacijom zahtijeva liječničku pažnju, jer može biti ozbiljan problem koji, između ostalog, može izazvati oštećenja mozga.

Poremećaji jetre

Jetra je ključni organ koji sintetiše protein pod nazivom albumin. Ovaj protein sprečava oticanje tečnosti iz krvnih sudova. Kada je jetra oštećena, dolazi do smanjenog stvaranja albumina i, najčešće, do zadržavanja tečnosti u nogama, odnosno stopalima i gležnjevima.

Pretjeran unos soli

Prilikom unošenja prevelikih količina soli u organizam dolazi do poremećaja ravnoteže između natrijuma i kalijuma. To dovodi do zadržavanja tečnosti u organizmu što, zauzvrat, može uticati na oticanje stopala.

Trudnoća

I, na kraju, stanje koje nije zdravstveni problem – trudnoća. Žene u trudnoći veoma često se susreću sa problemom oticanja stopala i gležnjeva. Zašto? Kako fetus raste tako dolazi do pritiska u donjem dijelu tijela, uključujuči bubrege, a dolazi i do smanjenja cirkulacije. Sve navedeno utiče na oticanje stopala.

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.