Suve smokve: superhrana u borbi protiv zatvora, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska

Suve smokve: superhrana u borbi protiv zatvora, visokog holesterola i visokog krvnog pritiska

Suve smokve su zaista superhrana koja našem organizmu daje dodatnu energiju tokom zimskih mjeseci. 

Suve smokve su bogate mineralima, vitaminima i antioksidantima. S druge strane, važno je znati da imaju znatno više kalorija od svježeg voća, zbog čega nisu dobre ako ste na dijeti. I svježe i suve smokve sadrže značajnu količinu vitamina iz grupe B, kao što su niacin, pantotenska kiselina i folna kiselina. 

Ove supstance, kojih u smokvi ima u izobilju, učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti. Vitamini B-kompleksa su posebno važni za rad mozga, pogotovo za dobro raspoloženje.

Suve smokve su bogate mineralima, kao što su kalcijum, cink, kalijum, selen, željezo i bakar. Željezo i bakar su nam potrebni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je kalijum važna komponenta ćelija i tjelesnih tečnosti i pomaže u regulisanju rada srca i krvnog pritiska.

Prema nutricionistima, smokve mogu da pomognu kod nekoliko zdravstvenih problema:

Sprečavaju zatvor 

Kako tvrde nutricionisti, u tri ploda smokve nalazi se oko 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana pomaže zdravoj funkciji crijeva i omogućava redovno varenje i bolji metabolizam. 

Suve smokve pomažu u borbi protiv visokog holesterola 

Smokve sadrže pektin, prirodna vlakna koja se lako apsorbuju i prolaze kroz digestivni trakt, ukljanjajući tako višak holesterola koji prenosi u ekskretorni sistem, da bi se eliminisao iz organizma. 

Pomažu u snižavanju krvnog pritiska 

Smokve sadrže visok nivo kalijuma, a nizak nivo natrijuma i zato su savršen borac protiv visokog krvnog pritiska. Spadaju u relaksirajuću hranu, pa blagotvorno djeluju na nervni sistem, pomažući nam da se smirimo na prirodan način. Pored ovih zdravstvenih tegoba, smokve su korisne i za jačanje kostiju, zarastanje rana i opekotina, kontrolu dijabetesa, te uklanjanje plikova.

Suve smokve su odlična, zdrava užina koja će vas zasititi i dati vam dodatnu energiju. 

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.