Fizikalna terapija kao prevencija i liječenje

Fizikalna medicina je grana medicine koja koristi fizičku energiju za dijagnostiku, prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih stanja. Nju, između ostalog, čine fizikalni terapijski protokoli koji se koriste u ove svrhe.

Fizikalnu terapiju čine postupci koji služe za preventivno i terapijsko djelovanje na koštano-zglobni sistem i tkiva u cilju očuvanja dobrog zdravlja ili liječenja pojedinih bolesti.

Fizikalna terapija kao prevencija i liječenje

Zašto je fizikalna terapija sve važnija u današnje vrijeme?

Premalo fizičke aktivnosti, previše sjedenja i nepravilno izvođenje pokreta dovodi do učestale pojave raznih deformiteta koji se javljaju u najranijem dobu. Nisu pošteđeni ni odrasli, ali ni lica koja su u riziku od obolijevanja od različitih bolesti koja ograničava pokrete i ostavlja trajne posljedice na zdravlje organizma.

Fizikalna terapija je jedino sredstvo koje obezbjeđuje zdravu muskulaturu i sprečava pojavu ili usporava oboljenja.

Ipak, primjena ovakve terapije mora biti strogo kontrolisana jer nepravilno izvođenje uzrokuje više štete nego koristi pa je važno sprovesti korake u detekciji problema i popisivanju adekvatne terapije.

Fizijatri će u svakom slučaju izvršiti temeljnu provjeru zdravstvenog stanja koja obuhvataju razgovor sa pacijentom i dijagnostičke postupke. Na ovaj način se nerijetko otkriju brojni problemi koji su tek u razvoju, ali i utvrdi prava razmjera problema koji je već potvrđen. Tek onda slijedi propisivanje terapije.

Koji su oblici fizijatrijskih protokola i u koju svrhu se propisuju?

U zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta zavisiće i protokoli koji će se propisivati u cilju liječenja ili prevencije.

Kineziterapija je terapija pokretom i najpoznatiji je segment u fizijatrijskom liječenju. Pored toga se koristi i sonoterapija, krioterapija, terapija magnetima, masaža, termoterapija, elektroterapija, ali i novi protokoli kao što su ultrazvučna terapija akustičnim talasima, trakcioni sto, laserska terapija

Svaki od ovih postupaka ima svoje podvrste koji mogu da pomognu kod otklanjanja bola, ukočenosti, upale na svakom mjestu u tijelu. Primjenjuje se na liječenje bolesti zglobova, kostiju, mekih tkiva kakvi su mišići, ligamenti, tetive…, ali i njihovom jačanju i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

Potpuno izlječenje i značajni pomaci se u većini slučajeva ne vide odmah već je potrebno protokole primjenjivati više dana, sedmica ili mjeseci, ali je najbolji način za liječenje i jedini put ka ozdravljenju.

Kako da se osiguraju dobri rezultati liječenja?

Pored stručnih ljekara koji propisuju tretmane i terapeuta koji ih primjenjuju, važno je i konstantno praćenje njihovog efekta da bi se postigli najbolji rezultati.

Tokom primjene fizikalne terapije važno je praćenje zdravstvenog stanja pacijenta tako da se neke procedure pojačaju, neke smanje. Na ovaj način tijelo ima adekvatan odgovor na trenutno zdravstveno stanje i podstaknuto je na dalje napredovanje.

Ovo je važno kako kod liječenja bolesti tako i kod prevencije brojnih stanja jer svako insistiranje na fizijatrijskim protokolima bez kontrole uvodi u povrede i nehotična oštećenja što je samo problem više koji treba liječiti.

Javljanjem ljekaru na vrijeme, odmah kada se problemi primijete, značajno se skraćuje period oporavka i brže dolazi do ozdravljenja.

I prevencija je važan segment zdravog života gdje se uz pomoć protokola i dobrih savjeta čuva zdravlje organizma i postiže veća otpornost za svakodnevne izazove sa kojima se suočavamo.

Obratite se fizijatrijskom centru koji na jednom mjestu ima ljekare za dijagnostiku, savremene aparate i stručne terapeute za primjenu terapija. Uspjeh će biti zagarantovan.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bubuljice i aspirin

RECEPT
DANA

Džem od jagoda

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.