Ljekovito bilje koje možete da uzgajate na terasi

Ljekovito bilje koje možete da uzgajate na terasi

Mirisna duša biljaka liječi ljude već nekoliko hiljada godina, a prava mala ljekovita bašta može da se zasadi na terasi!

Aromaterapija je alternativni način liječenja uz esencijalna i eterična ulja koja se dobijaju destilacijom ili cijeđenjem biljaka u posebnim presama. Međutim, aromatična bašta je podjednako korisna za organizam. Najljepše je u dvorištu zasaditi pravu aromatičnu baštu pored koje će biti milina sjediti tokom sunčanih dana. Aromatični mirisi iz ove bašte djelovaće blagotvorno na organizam, alergije i disajne organe. Podjednako će biti koristan i rad u bašti.

Ni teren sa nagibom nije prepreka ukoliko se uz pomoć kamenja naprave kaskadni bazeni. Međutim, aromatična bašta ne mora da se zasadi direktno u zemlju, već i u velikoj žardinjeri. Važno je, ipak, poštovati spisak biljaka i red kojim treba da se posade.

Lavanda se sadi na krajevima, sa lijeve i desne strane, kao i u samom središtu. Kamilica se sadi sa lijeve strane iznad lavande.

U prvom redu, sa lijeve strane, pored lavande (ispred kamilice) sadi se limunova trava, pored anis i u sam centar timijan, origano, nana i, na kraju opet lavanda. Drugi red čine: kamilica, morač i ruzmarin.

Mjesto je važno

Izuzetno je važno odabrati pravo mjesto za aromatičnu baštu. Naime, neke biljke ispuštaju miris na jakom suncu (poput jasmina i ruža). Nanu obavezno treba posaditi da bude na suncu, pa je treba smjestiti u južni dio bašte. Druge biljke ispuštaju blagotvorne mirise kada se pomiluju i treba im odabrati mjesto na kojem pirka vjetrić ili ih prolaznici dodiruju.

Pored ovih osnovnih biljaka, koje zajedno čine rezervoar mirisa i ukusa, biljke treba saditi prema ličnim potrebama i formirati baštu po svojoj želji.

Bosiljak, bergamot, pačuli i kedar su odlični za anksiozne osobe. Oni kojima je potrebna koncentracija i poboljšanje memorije treba da udišu bosiljak i ruzmarin. Cimet je za premorene. Depresiju umanjuju bergamot, kamfor, kamilica, tamjan i jasmin.

Apetit najbolje stimulišu bergamot, đumbir i mirta.

Astmatičarima prija bor, a bolesnima od bronhitisa mirta. Prehlađeni treba da udišu miris crnog bibera, eukaliptusa, cimeta i tamjana.

Miris lavande podstiče obnavljanje ćelija, a cikrulaciju crni biber, cimet, lavanda, limunova trava, ruža, ruzmarin i timijan. Ljudi sa bolesnim kapiralima treba da udišu limunovu travu. Ko ima problema sa stomakom i čestu stolicu neka nos izloži eukaliptusu i kamilici. Digestivnom traktu prija miris bosiljka, kamilice, ruzmarina, timijana, limunove trave, muškatle i morača. Morač je odličan za dame sa celulitom - da ga udišu i jedu.

Ukoliko se aromatična bašta uzgaja iz sjemena treba znati da je potrebno do dvije nedelje da niknu biljke. Ukoliko se to ne dogodi treba uzeti rasad, jer se sve začinske biljke lako šire i razdvajaju. Aromatičnu baštu treba redovno zalivati i pregledati, jer su neke biljke, poput nane, veoma invazivne, pa nije loše postaviti i male pregrade.

 

 novosti.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.