10 razloga zašto je Tajland toliko popularan

Svako ko je imao prilike da posjeti Tajland ispričaće vam hvalospjeve o živopisnoj i bogatoj zemlji koja rado dočekuje turiste iz cijelog svijeta. Bilo da ste u potrazi za beskrajnim plažama, adrenalinskim avanturama, ludim noćnim provodom ili kulturnim fascinacijama, Tajland će vas oduševiti svojom raznovrsnom ponudom. Čak, koliko god da se unaprijed pripremite, bićete oduševljeni bogatstvom i izobiljem koje vam se na ovoj destinaciji velikodušno nudi.

10 razloga zašto je Tajland toliko popularan

Iako je mnogo razloga da posjetite ovu zemlju, izdvajamo vam 10 najvažnijh zbog kojih bi trebalo da prestanete da se dvoumite oko izbora idealne destinacije.

1. Sunce

Najbolje vrijeme za posjetu Tajlandu je od novembra do februara, iako ova zemlja ima visoke temperature i prelijepo sunce tokom čitave godine. Čak i tokom vlažne sezone pljuskovi ne traju dugo, temperatura se drastično ne mijenja i poslije kratkotrajnog osvježavanja uskoro se vraćate na plažu. Tajland je zbog svoje idealne klime privlačna destinacija tokom cijele godine.

2. Cijene

Cijene prevoza do Tajlanda mogu koštati malo više, ali kada se već nađete tamo, hrana, smještaj i gradski prevoz mogu vrlo malo i neznatno opteretiti vaš budžet. Sobe se mogu naći po jako niskim cijenama, ulična hrana je jeftina, a čak ni putovanja autobusom do drugih odrednica ne mogu mnogo da koštaju. Luksuzni smještaj u hotelima i rizortima košta daleko jeftinije nego na drugim egzotičnim destinacijama.

Vrijedi odvojiti novac i za jedinstvena iskustva i atrakcije kojih nema na drugim destinacijama, kao što su šetnje sa slonovima, posjeta brdskom plemenu ili istraživanje džungle.

3. Lokacija

Dok stignete do Tajlanda proći će vam u letu više sati (u zavisnosti od presjedanja), ali kad ste već tamo možete lako pristupiti i do drugih destinacija koje se nalaze na ovom dijelu sveta. Dvosatni let bi vas mogao odvesti u Ho Ši Min, Singapur je na samo tri sata vožnje, a od plaža Balija vas dijeli samo 4 sata leta.

Laos, Kambodža i Malezija se graniče sa Tajlandom i mogu se posjetiti i bez mijenjanja letova. Sa redovnim autobuskim linijama, Tajland je savršeno mjesto za početak velike azijske avanture koja prevazlazi Zemlju osmijeha.

Tajland je najpopularnija destinacija na ovom dijelu kontinenta i kao takva, idealna početna tačka za dalja istraživanja digitalnih nomada, back packera i travel blogera.

4. Lakoća snalaženja

Pored toga što je lako doći do drugih zemalja, takođe je lako putovati unutar Tajlanda. Ne morate birati između plaža i avanture u džungli, divljih životinja i odmaranja na plaži. Možete lako kreirati putovanje koje uključuje sve to. Postoje nevjerovatno jeftini autobusi koji vas prevoze između mjesta kao što su Bangkok i Puket i letovi koji su pristupačni za povezivanje Čijang Maj na sjeveru, Bangkoka u sredini i Ko Lanta na jugu.

5. Bogata istorija i kultura

Tajland je poznat po bogatoj istoriji dinastija i kraljevskih porodica, sa kojima se turisti obično upoznaju na mjestima kao što su Nacionalni muzej Bangkoka, Nacionalna galerija i Muzej Siam.

Kultura je sveobuhvatno prožeta dominantnom religijom, budizmom. Čak 95% stanovništva su budisti, pa su budistički monasi nešto što ćete često sretati na putu po Tajlandu. Neki od budističkih hramova koje možete vidjeti na proputovanju predstavljaju impresivne religijske građevine koje svojom impozantnošću ostavljaju bez daha, a zbog svog značaja, većina njih je pod zaštitom UNESCO-a.

6. Hrana

Neka tajlandska jela su postala dio internacionalne, svjetske kuhinje, ali posebno zadovoljstvo pričinjava kada ih probate na autentičnom mjestu gdje su nastala. Ukusi i cijena čine ih još boljim. Na Tajlandu možete probati kvalitetna jela od uličnih prodavaca ili sjesti u ekskluzivne restorane na ukusne rezance i svježe meso. Za one koji zaista uživaju u fenomenalnoj tajlandskoj hrani, mnoga mjesta nude časove kuvanja. To znači da ukuse Tajlanda (autentični kari, jelo sa rezancima ili začinjenu supu) možete jednostavno da ponesete kući.

Osim toga, ako imate bilo kakve specijalne režime ishrane (veganski ili bezglutenski), bogatstvo namirnica će vas oduševiti. Pirinčani rezanci su odlična zamjena za glutenske proizvode i osoblje u restoranima je uvijek spremno da ukloni sve sastojke koje želite da izbjegnete u ishrani.

7. Pejzaži

Tailand ima preko 3000 kilometara obale sa apsolutno zadivljujućim plažama. Ipak, ono što Tajland izdvaja od mnogih turističkih mjesta je veliki broj nacionalnih parkova koji čuvaju divljinu i prirodnu ljepotu kakva se ne može vidjeti na drugim mjestima. Krabijeva džungla, vodopadi Mae Klang, Nacionalni park Khao Sok su nezaobilazni u jedinstvenoj posjeti ovoj zemlji. U zemlji postoji 147 nacionalnih parkova, prirodne šume pokrivaju 25% zemlje, a pećine, planine, rijeke i vodopadi su pravi izazov za istraživanje.

8. Aktivnosti

Ova zaštićena mjesta predstavljaju ujedno i odlične destinacije za različita avanturistička istraživanja i posjete. Možete se voziti zip-lajnom u Čijang Maju, flipbordom na Koh Samiju, pješačiti po kanjonima Paija ili se penjati po stijenama na plaži Rejli. Avantura ima previše i pitanje je koliko se možete zadržati u zemlji da biste ih sve isprobali.

9. Divlji svijet

Tajland je dom 10% svjetskih životinja i mnoge od njih možete razgledati u njihovim prirodnim in-situ staništima.

Možete ići čamcem u morski park Khao Sam Roi da biste se susreli sa jatima delfina, obići Nacionalni park Khao Iai da biste špijunirali azijskog slona, ili svratili u Huau Kha Khaeng da biste vidjeli leoparda. I to nije sve. Tu su tigrovi i vidre, giboni i makaki, veprovi, ajkule i mante. Uz jednodnevne izlete u jedan od parkova prirode i mnoštvo svetilišta u okolini, imaćete priliku da izbliza vidite neka od najljepših svjetskih stvorenja.

10. Gradski život

Dok su plaže i prirodni predjeli glavne tajlandske atrakcije, ne bi trebalo izostaviti ni gradove Tajlanda. Mjesta kao što su Bangkok, Čijang Maj i Pataja su sami po sebi veliki turistički centri. Bangkok će vas zadiviti svojim modernim zgradama, Čijang Maj kombinacijom planina i istorijskih ruševina, dok Pataja ima otmene tržne centre i čuvenog Velikog Budu.

 

Još jedan od velikih razloga da posjetite Tajland je to što svaki grad ima nevjerovatne budističke hramove. Čak 40.000 njih se nalaze na ovoj teritoriji i oduševljavaju posjetioce svojom raznolikošću. Ne može se reći da ste na pravi način upoznali Tajland ukoliko niste uhvatili zalazak sunca iznad Vat Aruna u Bangkoku, snimili bijeli Vat Rong Khun u Čiang Raju i vidjeli redove Buda u Ajutajinom Vat Jai Čaj Mngkonu.

Ipak, jedan od najljepših hramova na Tajlandu je Velika palata u Bangkoku. Predstavlja jednu je od najraskošnijih bogomolja koje ćete ikad vidjeti.

Bogatstvo Tajlanda je ogromno i avanture koje ćete doživjeti su neobične, egzotične i vrijedne pamćenja. Ipak, ono najbolje što vas ovdje čeka su ljudi – srdačni, predusretljivi, ljubazni, koji će vam obogatiti boravak, dati mu drugu dimenziju i pomoći vam da razumijete zašto Tajland drugačije nazivaju Zemljom osmijeha.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.