Važno je da znate: Ovo su simptomi moždanog udara

Jedan od vodećih uzroka invalidnosti i smrtnosti širom svijeta, moždani udar se tretira kao vrlo hitna medicinska situacija, do koje dovodi prekid protoka krvi do određenog dijela mozga, bilo zbog začepljenja krvnog suda ili krvarenja. U načelu, moždani udar može prouzrokovati ozbiljno i trajno oštećenje neuralnih struktura.

Važno je da znate: Ovo su simptomi moždanog udara

S obzirom na to da je u pitanju kritično stanje sa potencijalno katastrofalnim posljedicama, vrlo je važno znati i koji su simptomi moždanog udara.

U većini slučajeva, ishod i prognoza moždanog udara drastično se poboljšavaju ranom intervencijom, što znači da prepoznavanje simptoma u ranom stadijumu može biti ključno u spašavanju života i funkcionalnosti osobe. Osim toga, sa sve većim brojem ljudi koji su pod rizikom od moždanog udara, zahvaljujući faktorima kao što su stres, nezdrave životne navike i hronične bolesti, edukacija o ovom pitanju postaje sve relevantnija.

 

Šta je moždani udar?

 

Hitno medicinsko stanje koje se javlja kada se dotok krvi prema dijelu mozga naglo prekine, što uzrokuje oštećenje moždanih ćelija, poznato je pod nazivom moždani udar.

Prepoznavanje simptoma moždanog udara i brzo reagovanje može biti ključno za oporavak i smanjenje trajnih oštećenja. Baš iz tog razloga bi svako trebalo da bude upoznat sa time koji su simptomi moždanog udara, koji se mogu uočiti pažljivim posmatranjem konkretne osobe.

 

Osnovni simptomi moždanog udara

 

Problemi sa govorom i razumijevanjem predstavljaju jedan od primarnih simptoma ovog stanja. Osoba može da ima poteškoće sa izgovaranjem riječi ili rečenica, koje mogu zvučati nerazgovjetno ili nejasno. Isto tako može se desiti i da simptomi moždanog udara budu oličeni u nemogućnosti osobe da razumije ono što drugi govore ili da prati jednostavna uputstva.

Paraliza ili slabost na jednoj strani tijela još su jedan od uočljivijih simptoma ovog stanja. Jedna strana lica može izgledati opušteno ili padati. Kada osoba pokuša da se nasmije, osmijeh može izgledati neravnomjerno.

Takođe se može javiti iznenadna slabost ili paraliza na jednoj strani tijela, kao i određeni problemi sa vidom. U tom smislu se može javiti iznenadni gubitak vida na jednom ili oba oka, a može se desiti i da osoba može vidjeti dvostruko ili može imati prolazne epizode zamućenja ili gubitka vida.

Iznenadna i jaka glavobolja, ponekad praćena i vrtoglavicom može ukazivati na ovo stanje, a simptomi moždanog udara mogu biti i poteškoće sa hodanjem i koordinacijom, kao i nestabilnost. Osoba može izgubiti ravnotežu ili imati poteškoće pri hodanju.

Sem toga, može se javiti konfuzija ili dezorijentacija u prostoru, te poteškoće pri gutanju.

Vrlo je važno da ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma kod sebe ili kod člana porodice, prijatelja ili kolege, zatražite pomoć u što kraćem roku, jer je svaki minut ključan kada je u pitanju moždani udar. Brza intervencija može značajno poboljšati ishod i smanjiti trajne posljedice.

 

Šta učiniti kada se jave simptomi moždanog udara?

 

Hitno reagovanje u takvim situacijama je od ključne važnosti, pa zato treba najprije pozvati hitnu pomoć. I ne zabroavite da je svaki minut dragocen.

Ni u kom slučaju ne pokušavajte sami da liječite simptome, te izbjegavajte davanje aspirina ili bilo kog drugog lijeka osobi bez preporuke ljekara, jer uzrok moždanog udara može biti i hemoragijski (krvarenje), a aspirin može pogoršati stanje.

Pokušajte i da zapamtite vrijeme početka simptoma, jer to može uticati na odluke o liječenju. Postoje ljekovi koji su efikasni samo ako se primjene unutar određenog vremenskog okvira nakon početka simptoma.

Podrazumijeva se i da bi trebalo da ostanete uz osobu za koju sumnjate da ima simptome moždanog udara i pripremite sve potrebne informacije do dolaska hitne pomoći. Ukoliko je moguće, prikupite sve informacije o ljekovima koje osoba uzima, alergijama, prethodnim medicinskim problemima i osnovnim podacima o osobi, jer će sve to pomoći medicinskom osoblju u pružanju odgovarajuće njege.

Dok čekate hitnu pomoć, važno je ostati smiren. Ako ste vi osoba koja doživljava simptome, pokušajte da se opustite i dišete ravnomerno. A ukoliko ste uz nekoga kod koga su se javili simptomi moždanog udara, pokušajte da ga umirite i pružite podršku.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.