Ljekovite biljke koje treba da probate

Ljekovite biljke koje treba da probate

Koji je najbrži put da dodate antioksidante u svoje jelo? Dodajte origano! Treba vam više željeza? Dodajte lavandu! Biljke su odličan način da svoje jelo učinite zdravijim. Neke biljke mogu čak smanjiti nivo toksičnih hemikalija koje se oslobađaju tokom kuvanja. Čak i ako ne pazite na ishranu, biljke su najjednostavniji način da ona postane zdravija, bez pretjeranog truda.

Majčina dušica

Jedna je od najčešće korištenih ljekovitih biljaka. Majčina dušica se koristi za sve, od ubijanja mikroba do liječenja prehlade. Samo 2 kašičice majčine dušice će zadovoljiti čak 20% vaše dnevne potrebe za željezom, a takođe je odličan izvor mangana, minerala koji poboljšava funkciju mozga, održava zdravlje kostiju, kože i pomaže kod formiranja hrskavice.

Najbolje se slaže s tjesteninom, sosevima za pizzu, salatama, varivima, peradi, ribom i jajima.

Peršun

Samo 2 kašike svježeg peršuna zadovoljiće čak 150% vaših dnevnih potreba za vitaminom K, koji igra važnu ulogu u sprječavanju nastanka krvnih ugrušaka, pravilnog formiranja kostiju i pravilnog rada jetre. Peršun je odličan i za uklanjanje neugodnog zadaha, a dovoljno je samo malo prožvakati svježe listiće biljke.

Najbolje se slaže s povrćem i salatama.

Limunova trava

Ova aromatična, citrusna biljka je najpoznatija u jugoistočnoj azijskoj kuhinji. Odličan je dodatak jelima, ali ova biljka je cijenjenja i zbog svojih medicinskih svojstava. Može ublažiti razne tegobe kao što su groznica, grčevi u mišićima, uznemirenost želuca i glavobolja. Odličan je izvor antioksidanta koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu te sprječavaju nastanak raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da limunova trava ima odlična antimikrobna svojstva koja se bore protiv Escherichie coli.

Najbolje se slaže s piletinom, ribom i govedinom.

Origano

Ako koristite samo jednu biljku tokom pripremanja jela, neka to bude origano. Ova moćna biljka sadrži do 20 puta više antioksidanata s antikancerogenim djelovanjem nego sve druge biljke. Samo 1 kašika svježeg origana daće vam jednaku količinu antioksidanta kao 1 cijela jabuka. Ova biljka ima dvostruko jače antioksidativno djelovanje od borovnica.

Najbolje se slaže sa sosevima, plodovima mora, salatama i peradi.

Ruzmarin

Svi volimo meso s roštilja, ali izloženost mesa visokim temperaturama može uzrokovati nastanak raznih kancerogenih spojeva. Dodajte ruzmarin i to se neće dogoditi. Naime, naučnici su ustanovili da ruzmarin može smanjiti oslobađanje kancerogenih tvari za čak 60 do 80%!

Najbolje se slaže s povrćem, krompirom, jajima, jagnjetinom, svinjetinom i piletinom.

Kadulja

Ova biljka ima intenzivan ukus i odličan je izvor antioksidanata. Koristi se u izradi biljnih tradicionalnih ljekova. Naučnici su dokazali da kadulja može poboljšati učinkovitost rada mozga. Sam miris eteričnog ulja kadulje poboljšaće vaše kognitivne sposobnosti.

Najbolje se slaže sa sosevima od paradajza, piletinom, ribom, svinjetinom i maslacem, a odlična je i u izradi domaćih kobasica.

Lavanda

Većinu ljudi lavanda asocira na opuštanje i oslobađanje od stresa, ali ona je puno više od toga. Odličan je izvor vitamina A i kalcijuma. Takođe sadrži malu količinu željeza i vitamina C koji će pomoći kod olakšavanja simptoma alergija.

Najbolje se slaže s piletinom, svinjetinom i u izradi kruha.

Menta (Pepermint)

Ne služi samo za osvježavanje daha, već je odličan izvor antioksidanata i pomaže kod mršavljenja. Naime, menta može ukloniti onaj osjećaj žudnje za hranom kada niste gladni. Sam miris peperminta ublažiće osjećaj gladi.

Najbolje se slaže s povrćem, jagnjetinom i piletinom.

Izvor: centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.