Čajevi i njihove dobrobiti

Čajevi i njihove dobrobiti

Crni čaj

Crni čaj zbog svojih sastojaka (kofeina) djeluje stimulišuće i okrepljujuće, pa smanjuje pospanost i umor.
Crni čaj može da se pije i umjesto kafe. Jedna šolja sadrži četvrtinu kofeina jedne šoljice kafe.
To znači da sa četiri šolje čaja možete da unesete  kofeina, koliko biste unijeli sa samo jednom šoljom kave, a unijećete skoro litar tekućine u organizam.

Priprema: Ukoliko na uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, kafenu kašiku biljke ili filtar kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Sljez - čaj od sljeza

Trebalo bi da razlikujemo  bijeli sljez i crni sljez.

Bijeli sljez se najčešće koristi za liječenje disajnih organa, kod prehlade, gripa, bronhitisa, upale grla i za lakše iskašljavanje.
Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći kod crijevnih bolesti, reguliše stolicu: pomaže i kod dijareje i kod zatvora.
Koristi se i kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

Crni sljez, odnosno čaj od crnog sljeza pospješuje izlučivanje sluzi, liječi promuklost, te pomaže u liječenju astme.
Crni sljez olakšava crijevne i želučane grčeve.

Priprema: Sljez je jedan od rijetkih čajeva koji se prave u hladnoj vodi. 8 h se korijen namače, a zatim procijedi i po potrebi zagrijava

Metvica (menta) - čaj od mente

Čaj od mente je čaj koji vjerovatno ima svako domaćinstvo. Najčešće zbog ugodnog ukusa i mirisa. Ali, sigurno ni ne pretpostavljate koliku dobrobit imate od njega.
 
Ukratko rečeno, skoro da nema bolesti koju menta ne liječi. Ipak, kada ga kupujete, treba da obratite pažnju na sastav.
Najbolje bi bilo kupovati čaj od organski ili prirodno uzgojene mente ili ako to niste u mogućnosti, bar kupite onaj bez aroma, mirisa i drugih dodatka. Odnosno onaj na kojem piše sastav 100% metvica (menta, metvica, nana – sve su to nazivi za istu biljku).

Osim u obliku čaja nanu možete da pronadjete i u vidu kapsule, tinkture, eteričnog ulja i dražeja za cuclanje. Učinkovitost je ista ili slična.

Metvica je od davnina korišćena za liječenje prehlada i u tome je vrlo uspješna, ali sad ćemo da navedemo neka manje poznata djelovanja.

Na primjer, čaj od ment jača živce i djeluje umirujuće. Ako je kombinujete s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i liječi emotivnu nestabilnost. (Čaj pripremate tako da pomiješate istu količinu te tri biljke i jednu kašičicu mješavine zalijete šoljom vrele vode. Pustite da odstoji 10 minuta. Dnevno pijete tri šolje, najbolje prije glavnih obroka).

Pet kapi eteričnog ulja metvice nakapano na kocki šećera, nekoj adekvatnoj bomboni ili keksu djeluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.

Metvicom ćete otkloniti nadraženost želuca, sve probavne tegobe, vjetrove i nadutost.

Oblog od mente umiruje osipe i crvene oči.

Ipak, budite  oprezni ako namjeravate sami da je berete negdje u prirodi, jer neke vrste metvice (paprena metvica) kod nepravilne upotrebe mogu biti vrlo štetne. Takođe, oprezno i prilikom korišćenja kupovne, nemojte da pretjerujte s količinom i ne prekoračujte navedene doze.
Priprema: Ukoliko na uputstvu na pakovanju nije drugačije navedeno, kafenu kašiku biljke ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Majčina dušica

Majčina dušica, odnosno čaj od majčine dušice vrlo je koristan.
Pomaže kod bolesti disajnih organa, jača želudac i živce.
Čaj od majčine dušice djeluje antibakterijski i spazmolitički, opušta grčeve. Koristi se kod crijevnih i želučanih tegoba, te kod dijareje.
Čaj od majčine dušice može da se pije i kod neredovitih menstrualnih ciklusa, a pripremljen u obliku kupke ili obloga koristi se za liječenje kožnih bolesti, te kod opšte nervne slabosti.

Priprema: Ukoliko na uputstvu na pakovanju nije drugačije navedeno, kafenu kašičicu biljke ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.