Najćešće zablude o strijama

Predstavljamo vam 10 najčešćih mitova o strijama.

Najćešće zablude o strijama

Mit 1: Nastanak strija se ne može spriječiti
Postoje razni načini kako da rizik za nastanak strija svedete na minimum. Najvažnije je, naravno,da vodite računa o ishrani, tačnije o količini i vrsti namirnica koje unosite. Na taj način ćete kilograme držati pod kontrolom, a koža će ostati zategnuta.

Mit 2: Samo trudnice mogu da imaju strije
Istina je da se kod mnogo trudnica, u većoj ili manjoj mjeri, javljaju strije, ali nije tačno da su one jedine kod kojih nastaju. Svako ko se naglo goji i mršavi ima velike šanse da mu se pojave crvene brazde na koži. To se odnosi i na muškarce, djecu (uglavnom u pubertetu), ali i na žene koje nisu u drugom stanju.

Mit 3: U toku trudnoće strije se pojavljuju samo na stomaku
Iako se koža u toku trudnoće najviše rasteže u predjelu stomaka, nažalost to nije jedino mjesto na kojem se pojavljuju. Mogu se javiti i na grudima, zadnjici, butinama, bedrima, ali i rukama (tj. nadlakticama).

Mit 4: Kreme za strije pomažu i ukoliko ih koristim pri kraju trudnoće
Veoma je važno da preventivno koristite kreme, losione ili meleme, svakodnevno, već na početku trudnoće, kako bi koža ostala meka i elastična. Kako biste postigli najbolje rezultate u sprečavnju nastanka strija, pored krema, masirajte kožu četkom ili rukavicom, kako biste pojačali cirkulaciju, i konzumirajte namirnice bogate vitaminima E i C, i cinkom.

Mit 5: Strije će nestati kada smršam
U nekim slučajevima strije zaista izblijede kada smršate, ali ipak kada se jednom pojave, postoje velike šanse da se ponovo pojave jer koža koja se rasteže teško se ponovo vraća u prvobitno stanje. Najefikasniji su agresivniji tretmani (pilinzi AHA kiselinama, laser...), mada se oni ne preporučuju trudnicama.

Mit 6: Strije se ne primjećuju kod žena sa tamnijim tenom
Ovi ožiljci na koži su vidljivi bez obzira na to da li imate svjetliji ili tamniji ten. Istina je da su manje očigledni ukoliko imate tamniju kožu, ali to ne znači da ukoliko se sunčate strije će biti manje vidljive, štaviše, biće još izraženije, naročito ukoliko su bijele.

Mit 7: Strije mogu nestati i ako koristim kreme povremeno
Ovo naravno nije tačno jer da biste se riješili strija veoma je važno da budete veoma disciplinovani i odgovorni, naročito ako koristite kreme koje mažete kod kuće. Mnogi losioni i kreme mogu da redukuju brazde na koži, ali je važno da ih svakodnevno nanosite na kritična mjesta dva puta dnevno.

Mit 8: Tinejdžeri i mala djeca ne mogu da dobiju strije
Veoma je česta pojava da se kod tinejdžera i mlađe djece pojavljuju strije i to uglavnom jer dete naglo raste. Srećom, s obzirom na to da je njihovo telo još uvek u razvoju, strije se brže mogu izliječiti, pa tako dječije strije blijede brže nego kod odraslih.

Mit 9: Strije se ne mogu privremeno sakriti
Postoje puderi ili preparati za samopotamnjivanje koji mogu da sakriju sve promene na koži. Međutim, to naravno ne znači da ste ih se riješili zauvjek. Imajte na umu da je to samo privremeno rješenje koje može da posluži ukoliko, recimo, nosite garderobu koja ne sakriva kritična mjesta.

Mit 10: Samo se plastičnom hirurgijom mogu u potpunosti ukloniti strije
Postoji mnogo tretmana, osim plastične hirurgije, koji mogu da u potpunosti uklone strije. Piling raznim hemikalijama, laserska, svjetlosna terapija, neke su od opcija, a kod nekih osoba dovoljna je i redovna upotreba krema da se u potpunosti reše brazda na koži. Tokom trudnoće izbjegavajte ove tretmane - u ovom periodu dozvoljene su isključivo prirodne kreme, losioni i melemi.

 

Bebac.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.