Kako zaštititi mališane od sunca tokom boravka na moru?

Dječija koža je i do tri puta tanja od kože odrasle osobe i zato je mnogo osjetljivija na sva spoljašnja dejstva, a na sunčevu radijaciju najviše.

Boravak na moru, slana voda, drugačija klima i cjelodnevno izlaganje suncu i vrućini mogu da ostave brojne tragove koji će se kasnije manifestovati na koži. Alergije, ekcem, pojava mladeža, osipa... su samo neka od kožnih stanja sa kojima će se nježna koža susresti ako se ne zaštiti na vrijeme. Kreme za sunčanje su svakako jedan od najboljih načina za to, iako same nisu dovoljne za potpunu zaštitu.

Kako zaštititi mališane od sunca tokom boravka na moru?

Nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte kako da dijete uživa u ljetovanju bez ikakvih zdravstvenih posljedica.

Krema za sunčanje pogodna za dječiju kožu – najbolja vrsta za najbolju zaštitu

Ne postoji kompromis kada je u pitanju odabir dječije kreme za sunčanje.

Preparat mora biti sa najvećim faktorom zaštite SPF 50+, mora imati potvrdu nadležnih udruženja o svojoj efikasnosti i mora sadržati prirodne sastojke koji su pogodni za nježnu dječiju kožu.

Da bi krema za sunčanje bila efikasna mora se nanositi svaka 2 sata, a i češće nakon kupanja i brisanja. Ne štedite pri svakom mazanju jer ona mora biti nanijeta u dovoljnom sloju da bi koža bila zaštićena tokom perioda izlaganja.

Pošto je odmor na moru, birajte vodootpornu vrstu, onu koja se lako nanosi i odlično upija. Mališani su nestrpljivi i neće čekati da ih vi temeljno namažete. Zato je važno da vam krema ili ulje pomogne u tome i obezbijedi lako razmazivanje i dobru zaštitu.

Namažite djetetovo lice, ali ne zaboravite i uši, vrat, stopala i sve djelove koji se često preskoče, a trebaju zaštitu.

Na ovaj način će kvalitetni sastojci iz krema za sunčanje dati svoj maksimum i punu zaštitu kože mališana.

Ne smije doći do pojave crvenila, opekotina i alergija. To je znak da preparat nije nanošen pravilno ili da vrsta ne odgovara dječijoj koži.

Djeca treba da imaju ograničeno izlaganje suncu

Iako se u blizini vode ne osjeća, UV zračenje je izuzetno visoko tokom boravka na plaži što zbog vode, što zbog pijeska.

Preporuka je da se strogo izbjegava izlaganje suncu nakon 11 h i da se mališani ne vraćaju na plažu prije 17 h. Oblačno vrijeme i boravak pod suncobranom su slaba zaštita od sunca pa je najbolje da se djeca ne sunčaju tokom najtoplijeg dijela dana.

Najveći problem jeste jako zračenje, ali nije jedino jer je to period i visokih temperatura pa je opasnost od toplotnog udara velika, a sasvim sigurno možete očekivati nervozu nakon cijelog dana provedenog na suncu.

Zbog svega toga je odlično napraviti pauzu za odmor i spavanje, a boravak na plaži podijeliti u dva dijela.

Fizička zaštita od sunca

Pored kreme za sunčanje, tijelo i glava se mogu zaštiti najprije nošenjem pamučnih šeširića koji štite osjetljivo teme glave, ali i vrat, lice i uši.

Dobra ideja je da se po toplijem vremenu i na plaži nose pamučne majice koje će čak i u vodi obezbijediti zaštitu kože.

Na svjetskim destinacijama je sasvim normalno da se nose specijalne majice dugih rukava koje su posebno napravljene da zaštite od sunca. Sigurno je da će to i kod nas ubrzo postati imperativ kada se ima na umu promjena klime i sve jače UV zračenje.

Ispoštujte ove korake i zaštitićete kožu mališana, ali i sebe tokom boravka na moru. To je neophodno ako želimo da sačuvamo zdravlje svojih najmilijih.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.