Kako odabrati odgovarajući model kolica za bebe?

Kolica za bebe nalaze se na listi prioriteta onda kada beba pristiže u dom i svakako je potrebno brižljivo ih odabrati. Od velikog broja različitih modela kolica za bebe, čini se, nije lako pronaći prava koja će odgovarati svim potrebama bebe i roditelja, ali to nije nemoguće.

Kako odabrati odgovarajući model kolica za bebe?

Potrebno je prvo dobro osmotriti okolinu, teren po kom će se kolica kretati, izmjeriti širinu svih ulaza, kao i gepeka automobila. Takođe, roditelji bi trebalo da razmišljaju i o budućnosti. Hoće li kupovati samo jedna, kvalitetnija kolica za bebe koja se prilagođavaju različitim uzrastima djeteta, pa čak poslužiti i za više djece ili će se opredijeliti za jeftiniju varijantu koju će vremenom zamijeniti novim kolicima za bebe. Kada se krene u potragu za kolicima savjet je da se uvijek napravi test vožnja, a ako se kolica kupuju preko kataloga ili interneta pametno je potražiti istovjetan model u prodavnici i tamo ga isprobati. Isprobavanjem više modela i varijanti najbolje se može doći do onih kolica za bebe koja odgovaraju.

Kakva sve kolica za bebe postoje?

Kolica za bebe za više uzrasta
Kod ovih kolica sjedište se može spustiti u potpuno ležeći položaj i kasnije podignuti u sjedeći. Ovakva kolica za bebe su veoma praktična jer se mogu koristiti od rođenja djeteta pa sve do treće godine života.

Kolica sa korpom za novorođenče
Korpa će poslužiti za prvih par mjeseci bebinog života. Neophodno je kasnije kupiti nova kolica jer će beba prerasti korpu. Kolica za bebe sa korpom praktična su za bebe rođene zimi jer ih je u korpi lakše utopliti.

Kolica u kombinaciji sa auto sjedištem
Ovo je praktični sistem gdje je auto sjedište za bebu ujedno i nosiljka i sjedište koje se može pričvrstiti na kolica. Vrlo je korisno kod premještanja bebe iz automobila u kolica, a da se beba pri tom ne budi. Postoji takođe i 3 u 1 sistem koji uključuje  kolica, korpu za bebe od rođenja do otprilike trećeg mjeseca života i auto sjediše/nosiljku. Sve ovo savršeno pristaje na nosač kolica. 

''Kišobran'' kolica
Ovo su veoma lagana kolica za malo veću djecu od šest ili sedam mjeseci. Najčešće nisu predviđena za spuštanje u potpuno ležeći položaj, pa se mogu koristiti tek kad beba počne sama da sjedi. Prednost ovakvih kolica za bebe je vrlo jednostavno sklapanje, kao i to što su točkovi obično manji i što nemaju korpu ni krov. Ovakva kolica bebe su idealna za putovanja.

Kolica na tri točka
Ova kolica imaju gume kao bicikl i aluminijski okvir. Gume na ovim kolicima su izvrsne za neravno tlo, travu ili pijesak i idealne za mame koje se bave džogingom ili jednostavno svoju bebu voze po neravnom terenu. Pojedini noviji modeli kolica s tri točka imaju sjedište koje se može spustiti u potpuno ležeći položaj, ali ipak nisu prikladna za bebe koje još uvijek ne drže same glavu uspravno. Savjetuje se da ovaj model kolica uzimate sa ručnom kočnicom.

Dvostruka kolica za bebe
Dvostruka kolica su potrebna svima koji imaju blizance ili djecu sa malom razlikom u godištu. Postoje dvostruka kolica kod kojih su sjedišta jedno iza drugog ili jedno pored drugog. Ona sa sjedištima jednim uz drugo, ne mogu proći kroz sva vrata, pa je zbog toga bolje nabaviti dvostruka kolica čija se sjedišta nalaze jedno iza drugog. Kod dvostrukih kolica za novorođenčad provjerite da li se oba sjedišta mogu spustiti u ležeći položaj i da li su dovoljno dugačka. Takođe, postoje i kolica koja sa zadnje strane imaju platformu na kojoj starije dijete može stajati i voziti se, dok je mlađe naprijed u sjedištu.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.