10 dječijih navika koje vrijedi mijenjati

Da li ste svjesni loših navika svoje djece? Određene od njih djeci možemo tolerisati, ali ima i onih koje je bolje što prije promijeniti kako ne bi imale loš uticaj na njihov dalji razvoj. Evo sedam takvih navika sa kojima se većina roditelja susretne i priedloga kako da ih se riješite.

10 dječijih navika koje vrijedi mijenjati

Pretjerano konzumiranje šećera

Grickalice i pića koja su namijenjena djeci su puna šečera. Provjeravajte koliko ga ima u namirnicama koje konzumira vaše dijete i promijenite njegove navike ishrane. Šećer nije samo glavni uzrok gojaznosti već stvara i zavisnost pa je teško odreći ga se. Zamijenite slatke sokiće mlijekom sa manjim procentom masti ili svježe cijeđenim voćnim sokom i probajte grickalice sa žitaricama cijelog zrna, uvedite više voća i dajte jogurt za užinu.

Previše vremena ispred ekrana

Da li kod vas postoji vremensko ograničenje koliko dugo djeca mogu da gledaju televiziju dnevno? Ili koliko dugo mogu da provedu vrijeme za kompjuterom i mobilnim telefonom? Istraživanja pokazuju kako previše vremena ispred ekrana može loše da utiče na razvoj, ometa pažnju djeteta i umanji njegove sportske sposobnosti. Malo je, međutim, savjeta šta činiti po tom pitanju. Pokušajte da vrijeme ispred bilo kog ekrana ograničite na dva sata dnevno, a djeci ispod dvije godine na apsolutni minimum.

Malo igranja napolju

Koliko često i koliko dugo se vaše dijete igra napolju? Istraživanja pokazuju da sve više djece nema vremena za igranje napolju a što ima negativne posledice na njihov motorni razvoj, mentalno zdravlje i nivo vitamina D. Trebalo bi napolju provoditi najmanje 60 minuta dnevno. Iskoristite dolazak lijepog vremena i povećajte još to vrijeme, prijaće i vama ako morate sa djecom jer su još mala. Zabavite se vožnjom bicikla, šetnjom po parku, voženjom rolera, dobacivanjem loptom ili samo istraživanjem prirode.

Preskakanje doručka

Da li vaši najmađi jedu ujutru? Kada kao mali ne stvorite naviku da doručkujete, teško da ćete moći to da ispravite kada odrastete. Bez obzira da li ste pospani ili ne osjećate glad, preskakanje doručka može da ima negativne efekte. Studije koje se bave nutricionizmom i dijetetikom pokazale su da su djeca koja doručkuju manje razdražljiva, imaju bolju pažnju i bolje rezultate u školi. Sa druge strane, djeca koja preskaču doručak često imaju problema sa prekomjernom težinom.

Nedovoljan unos kalcijuma

Ljudi izgrade 90% koštane mase prije 17. godine, tako da je kod djece unos kalcijuma od vitalnog značaja. Premalo kalcijuma kod djeteta stvara mogućnosti za slabost kostiju, prelome i uslove za osteoporozu. Studije su pokazale da 1 od 10 djevojčica i 1 od 4 dječaka kroz ishranu unesu dovoljno kalcijuma. Djeci je prije 8. godine potrebno 1,000 mg kalcijuma dnevno, nakon toga 1,300 mg. Postignite taj cilj uvođenjem mlijeka kao obaveznog napitka, mliječne užine sa manjim procentom mliječnih masti i služite lisnato zeleno povrće.

Bojkot hrane

Volio je šargarepu juče, ali danas neće ni da je pogleda. To može da bude standarno ponašanje djece, ali je i dalje iritirajuće. Nemojte da insistirate i navaljujete, ali ostavite hranu na vidljivom mjestu u slučaju da se predomisli. Pažljivo uvodite nove ukuse i hranu. Ponekad će to zahtijevati da hranu „prezentujete“ djetetu i do deset puta. Nemojte lako odustajtai, dajte djetetu priliku da dobro upozna hranu i da mu se svidi prije nego što zaključite da mu se ne sviđa.

Jedenje isključivo loše hrane

Dešava se da djeca odluče da žele da jedu samo crvenu hranu, na primjer. U tom slučaju odbacuju bilo šta drugo. Samo predlog da se jede nešto što je npr. zelene boje u takvoj djeci budi bes i ljutnju. Srećnom, navike kao ova prolaze. Međutim, često se dešava da djeca žele da jedu isključivo lošu hranu poput čipsa, na primjer. U tom slučaju morate da intervenišete. Zdrava ishrana je jako bitna. Problem koji nastaje prilikom nezdrave ishrane nije prolazan. Kod djece se stvaraju loše navike i one se teško mijenjaju u starijem uzrastu. Zato reagujte odmah. Ako pregovori ne pomažu, probajte staru tehniku koju su koristile i naše mame i bake - postavite djetetu normalan obrok za jelo i ako ga ne pojede u roku od 15 minuta vi ga sklonite. Dijete neka ostane gladno do sljedećeg obroka.

Spavanje u krevetu roditelja

Odvikavanje od spavanja u krevetu roditelja je najlakše izvesti dok je dijete još uvijek malo i dok ga je moguće prenijeti iz jednog kreveta u drugi. Radite na pojačanju samopouzdanja kod djeteta i izbjegavajte strašne priče u bilo kom periodu dana. Preporučljivo je da provedete neko vrijeme sa djetetom pred spavanje, najbolje mazeći se i čitajući priču za laku noć.

Ignorisanje lične higijene

U ličnu higijenu ne spada samo redovno kupanje već i pranje ruku prije svakog jela i pranje zuba nakon obroka i pre spavanja. Ponavljajte djetetu strpljivo važnost pranja ruku i podsjećajte na pravilo - čiste ruke su osnova u prevenciji bolesti. Na početku puberteta djeca mogu biti jako površna, nemarna i često nervozna da detaljno operu ruke. Najčešće ih samo promrljaju i izlete iz kupatila. Naučite ih da samo pranje treba da traje bar 20 sekundi, pri čemu se trljaju dlanovi, nadlanice i mjesta između prstiju. Ustalite i naviku nošenja maramica u torbi.

Odlaganje domaćih zadataka i drugih obaveza

Za dobro vaspitanje i odrastanje važno je da svako dijete ima određene obaveze, u koje spada na primer i čišćenje sobe. Ovakve navike u njima gaje osjećaj odgovornosti. Naravno, bez pretjerivanja. Preskakanje obaveza i njihovo odlaganje može da postane ružna navika koju je u odraslom dobu teško otkloniti. Insistirajte na radu i trudu jer će oni vašem djetetu donijeti važnu životnu vještinu.

 

Najbolja mama na svetu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Za posvjetljivanje...

RECEPT
DANA

Lovačke šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.