Što je bitno da znate kada birate auto sjedište za svoje dijete?

Djeca se svakodnevno voze u automobilima. Pored toga što zakonska regulativa u većini zemalja nalaže postojanje naljepnice, ili oznake da je „beba u autu“, važno je i imati odgovarajuće auto sjedište, u kome će se mališan voziti najbezbjednije moguće i vrlo komforno i udobno.

Što je bitno da znate kada birate auto sjedište za svoje dijete?

Auto sjedište za bebe razlikuje se od onog koje je potrebno za dijete većeg uzrasta – na primjer 6 ili 12 godina. Tako, mogu se odabrati kombinovana rješenja koja pokrivaju veći broj uzrasta, ili auto sjedište za tačno određeno doba odrastanja i broj kilograma deteta.

Auto sjedište – kvalitet na prvom mjestu

Kvalitet je važno svojstvo koje treba da ima svako auto sjedište. Obezbjeđuje da prioritet bude bezbjednost u saobraćaju prilikom vožnje bebe ili djeteta. Svako auto sjedište treba da ima širok, čvrst pojas koji je obložen jastučićima, radi sigurne i udobne vožnje. Takođe, podesivi nasloni u više nivoa za vrat i leđa, kao i ruke, odlični su kako bi svako dijete maksimalno prilagodilo auto sjedište svom načinu sjedjenja i bezbjedne vožnje. Što više jastuka u cjelokupnoj konstrukciji sjedišta, daje veću udobnost i komociju. Auto sjedište za bebe treba da odlikuje mehanizam koji omogućava da glava i vrat ne mogu da se naglo pomjeraju, radi držanja pravilnog, čvrstog položaja. Auto sjedište za stariju djecu, do 12 godina se naziva buster sjedište i sastoji se samo iz dijela za sjedjenje, dok se dijete leđima naslanja na sjedište automobila, uz sigurnosni pojas. Pored svega navedenog, jednostavno postavljanje i skidanje auto sjedišta treba da bude važno svojstvo prilikom odabira, kako bi se mogla samostalno, brzo i lako postaviti, ali prema potrebama i izvaditi iz automobila. O svemu ovome dobro je informisati se i razmišljati prije same kupovine.

Auto sjedište – bitni su uzrast i broj kilograma

Kada se bira auto sjedište, važno je unaprijed procijeniti ili odlučiti da li želite rješenje za više uzrasta, ili tačno određeno doba razvoja djeteta. Auto sjedište za bebe kupuje se za uzrast do 18 mjeseci, ili okvirno nekih 9 kilograma. Sljedeći izbor može biti auto sjedište od 9 do 36 kilograma, ili za period od 18 mjeseci do 12 godina, što u potpunosti obuhvata period u kome je potrebno voziti se u auto sjedištu. Prema rastu, djeca treba da sjede dok ne dostignu visinu od 150 centimetara.

Sva sjedišta razlikuju se prema tome što se mogu postavljati u smjeru vožnje, ili suprotno od njega. Za bebe i djecu manjeg uzrasta, obavezno je postavljanje u smjeru suprotnom od pravca vožnje. Postoje i prelazne grupe, kao što su auto sjedišta za djecu od 15 do 36 kilograma, ili do 12 godina života. Ova rješenja biraju se obično kada se sjedište kupuje kasnije, dok za novorođenčad se obično uzimaju kompleti, pa se obezbijedi prevoz i do doba od 12 godina.

Bezbjedna vožnja bebe ili djeteta podrazumijeva postavljanje auto sjedišta, što treba da bude imperativ svakom vozaču, uz maksimalno odgovorno upravljanje motornim vozilom. Odabir najboljeg sjedišta za vašeg mališana treba da bude usmjeren na njegov uzrast, ali i sve karakteristike koje će vam olakšati svakodnevnu upotrebu sedišta, i omogućiti brzu adaptaciju djece na novo auto sjedište i uslove vožnje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.