Evo kako nas nesavršenosti čine savršenim

7 lekcija koje naučimo iz sopstvenih grešaka

Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se sopstvenim greškama i potom se truditi da ih ispravite. Svi svakodnevno griješimo. Živimo i djelujemo kako bismo spriječili greške, ali svejedno nam se desi da omašimo. Greške treba da slavimo jer nas one čine posebnim i omogućavaju da naučimo važne životne lekcije.

Evo kako nas nesavršenosti čine savršenim

1. Naučićete šta tačno želite i kako želite da živite

Greške nas bude iz rutine i našu pažnju preusmjeravaju na problem. Rješavanje tih problema nam omogućava da shvatimo koliko smo zapravo jaki. Ako ste dovoljno mudri, iz svake greške ćete dovoljno da naučite. Iznova ćete preispitati svoje ciljeve i vrijednosti koje će vam omogućiti da jasnije odredite svoj put prema cilju.

2. Prihvatićete sami sebe

Potpuno ćete prihvatiti samoga sebe tek kada prihvatite da ste pogriješili. Moguće je smijati se sopstvenim greškama i potom se truditi da ih ispravite. Većina nas se osjeća loše nakon što pogriješimo. To je navika s kojom moramo da prestanemo ako želimo da cijenimo sami sebe. Osobe koje nas vole i cijene će ostati uz nas bez obzira na naše mane i greške. Nesavršenosti su ono što vas zapravo čini savršenim.

3. Suočićete se sa svojim strahovima

Ponekad, čak i uz najveći trud, ne uspijevamo. Možda ćete da napravite sve što je u vašoj moći kako biste postigli željeni rezultat, a svejedno nećete uspjeti. U tome ćete da pokušavate nekoliko puta. Suočavanje sa greškama nas često void suočavanju sa sopstvenim strahovima. Kada se sa tim strahovima suočimo, oni polako počinu da nestaju.

4. Naučićete šta smijete, a šta ne smijete

Kada doživite posljedicu jedne greške, tek tada ćete zapravo da shvatite hoćete li je ikada više ponoviti. Posljedica greške je nešto najmoćnije što ćete ikada da osjetite. Sve što kažemo ili uradimo, ostavlja za sobom neke posljedice. Nakon svake neprijatne posljedice ćete sebi da postavljate nekoliko pitanja. Kako možete da iskoristite ovo iskustvo? Šta možete drugi put da uradite drugačije? Kako ćete se ponašati u budućnosti?

5. Greške vas uče odgovornosti

Preuzeti odgovornost nad neuspjehom neće biti lako, niti zabavno. Ali, preuzimanje odgovornosti je ono što vam preostaje nakon što pogriješite. Tek tako ćete da naučite šta možete sljedećeg puta da uradite drugačije. Shvatićete da vaše odluke i radnje imaju veliki uticaj na određivanje kvaliteta vašeg života.

6. Naučićete da kontrolišete sopstveni život

Svoje greške ćete da zapamtite i dobro ćete ih se prisjetiti svaki put kada budete preduzimali određene korake u budućnosti. Tada se prisjetite da ste osoba koja ima kontrolu nad svojim životom. Vi ste osoba koja donosi odluke i snosi odgovornost za njih. Greške će vas naučiti da ste jedina osoba koja upravlja samim sobom i konačno ćete preuzeti kontrolu nad sopstvenim životom.

7. Inspirisaćete druge oko sebe

Osobe iz vašeg okruženja će, ako su dovoljno mudre, naučiti iz vaših grešaka. Doprinijećete kvalitetu života ljudi oko sebe. Potrudite se da iz vaših grešaka najviše nauče vama bliski i dragi ljudi. Nemojte skrivati svoje greške, podijelite ih sa dragim osobama. Takođe, potrudite se da i vi sami nešto naučite iz tuđih grešaka.

 

centarzdravlja.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.