Kako izbjeći nastanak proširenih vena

Proširene vene su jedna od najčešćih bolesti koja pogađa savremeno društvo. Brojni su razlozi zbog kojih do nje dolazi. Na neke se može uticati, ali na neke ne. Ukoliko imate genetske predispozicije za nastanak proširenih vena, potrebno je da preduzmete preventivne mjere kako bi se bolest, barem na neko vrijeme, odložila ili ublažila.

Kako izbjeći nastanak proširenih vena

Problemi koje stvaraju proširene vene
Proširene vene se manifestuju najprije u vidu veoma česte otečenosti nogu i blagog bola, koji se prije može okarakterisati kao napetost. U samom početku kapilari se šire i jasnije ukazuju na nogama, a kasnije se uvećavaju i potkožne vene koje stvaraju izbočine na koži. Proširene vene mogu biti u prečniku i do jednog centimetra. Kako se bolest razvija, bol u nogama postaje sve intenzivniji, a dolazi i do otvaranja rana na venama. Nerijetko se dešava da se u proširenim venama u kojima se krv zadržava formira tromb koji vrlo lako pronalazi put do srca i pluća što se vrlo često završava smrtnim ishodom.  

Šetnja je najbolja preventiva
Veliki uzročnici proširenih vena su uspravan položaj čovjeka koji sam po sebi nameće veliko opterećenje na donjim ekstremitetima, ali i sjedeći stav uslijed koga se krv zadržava u nogama i cirkulacija je otežana. Zbog toga je potrebno što više izbjegavati dugo sjedenje i stajanje. Preporučuje se svakodnevna šetnja najmanje po pet kilometara kako bi se mišići nogu održavali u dobroj fizičkoj kondiciji i krv što pravilnije cirkulisla.

Smanjite telesnu težinu
Tjelesna težina itekako utiče na mogućnost nastanka proširenih vena. Svaki suvišan kologram stvara pojačano opterećenje na krvne sudove nogu. Zbog toga je jedna od najboljih preventivnih mjera proširenih vena lagana šetnja. Održavajte kilažu srazmjerno svojoj visini.

Oboljele vene se moraju liječiti
Problem sa proširenim venama ne treba ignorisati, već ga je potrebno na vrijeme rješavati. Postoje brojni načini liječenja. U samom startu kompresivna terapija može ublažiti tegobe i usporiti progresiju bolesti. Kada bolest uđe u drugu fazu, i operacija se ne može izbjeći, primjenjuje se klasična operacija ili neka od savremenijih metoda. Najefikasniji i najmanje bolan način liječena proširenih vena je metodom pomoću vodene pare. Oporavak nakon operacije vena vodenom parom traje samo nekoliko dana, što ovu metodu izdvaja od ostalih.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.