Šta treba da uradite kada se prejedete

Većinu vremena pazite na prehranu i porcije, ali tu i tamo malo pretjerate i istog trena vam bude žao. Osjećate se nadušeno, imate premalo energije i mislite kako osjećaj prenatrpanosti nikada neće proći. Nemojte očajavati jer taj problem možete poprilično lako riješiti.

Šta treba da uradite kada se prejedete

Zapamtite da ne postoji lijek za vakodnevno prejedanje, ali posljedice povremenog prejedanja, koje je naročito često tokom praznika, možete ublažiti uz pomoć nekoliko trikova.

Voda s limunom

Obična voda je najbolja, ali kada ste se prejeli u svoju vodu dodajte malo svježeg soka od limuna koji će potaknuti rad probavnog sistema. Takođe možete dodati limetu, ubaciti cijelu krišku ili samo sok. Na vama je da odaberete, ali je važno da voće bude svježe i dobro oprano.

Limun, bez obzira na svoju kiselost, ima kiselo djelovanje, čime će ublažiti probavne smetnje, ali i ubrzati razgradnju hrane.

Digestivni enzimi

Digestivni enzimi su nešto što tijelo treba da oslobađa dok jedete ili pijete. No, ponekad su previše zauzeti ili zbog starenja ne rade kako treba.

Sat vremena nakon što ste se prejeli uzmite digestivne enzime jer će osjećaj nadutosti i težine proći puno prije. Digestivne enzime možete naći u obliku suplemenata.

Minerali

Svi minerali su važni, naročito kalijum (za hidrataciju) i magnezijum (za smanjenje stresa i bolji san). Kalijum i magnezijum možete naći u zelenom lisnatom povrću pa ne bi bilo loše da ga konzumirate kao prilog obilnom jelu.

Ako ste pretjerali i ovi minerali su vam potrebni odmah, uzmite suplemente magnezijuma ili kalijuma, ali se prethodno posavjetujte sa ljekarom ili farmaceutom.

Šetajte

Iako je tjelesna aktivnost posljednje što vam trenutno pada na pamet, šetnja će dokazano ubrzati razgradnju hrane i smanjiti osjećaj nadutosti i težine kojeg imate zbog prejedanja.

Šetanje na svježem vazduhu je najbolje. Iako je vani hladno, to ne znači da treba da ostanete u kući i ležite. Dobra vijest je da će hladan vazduh pospješiti sagorijevanje unešenih kalorija jer tijelo troši dodatnu energiju da bi se zagrijalo i održalo zdravu tjelesnu temperaturu.

Nemojte da vas grize savjest

Ne postoji toliko loša hrana kao što može biti loš stres ili grižnja savjesti. Na taj način ne pomažete nikome, pogotovo ne sebi. Svi se s vremena na vrijeme prejedemo, čak i osobe s jako visokom samokontrolom.

Razmišljajte da je već sada drugi sat i da će osjećaj nadutosti i težine ubrzo proći. Zbog jednog prejedanja sigurno se nećete udebljati ili ugroziti svoje zdravlje. Ako imate problema s prejedanjem na svakodnevnoj bazi, potražite pomoć stručnjaka jer možda, kao i veliki broj ljudi, vodite borbu s emocionalnim jedenjem.

 

centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.