Kako da uzgajate povrće na svojoj terasi

Zašto i kako formirati baštu pored stana: Ukoliko vam je balkon mali, možete zasaditi više biljaka u istu saksiju. Dovoljno je da sadite naizmjenično one visoke i one bokoraste...

Kako da uzgajate povrće na svojoj terasi

Činjenica je da na balkonima i terasama sve više bujaju začinske i povrtarske biljke. Najviše su zastupljeni ruzmarin, bosiljak, zelena salata, rotkvice, paradajz, paprika, patuljaste voćke...

Potrebno je samo da nabavite manje i veće saksije i žardinjere, treset (kompost) i sjeme ili rasad.

 

Ukoliko vam je balkon mali, možete zasaditi više biljaka u istu saksiju. Dovoljno je da sadite naizmjenično one visoke, poput paradajza i paprika, i one bokoraste (peršun i bosiljak), pazeći pritom da ne ostanu suviše u sjenci. Ili, recimo, povrće s različitim ciklusima branja: zelena salata i crvene rotkvice, koje brzo rastu (30-40 dana), sade se s paradajzom, čiji je ritam rasta mnogo sporiji.


Možda treba da se odlučite za vertikalni vrt (baštu, to jest da saksije stavljate na police i uštedite prostor.

Koliki je trošak ukoliko odlučite da postanete farmer iz hobija?

Za oko 20 eura možete kupiti dvije veće saksije, zemlju, povrtarske biljke... To su inicijalni troškovi i dobar početak, koji će vam već u prvoj vegetativnoj sezoni obezbijediti bar dvostruko veću dobit. U sljedećim sezonama biće manjih ulaganja, a sezonski neprskani plodovi i svježi začini smjenjivaće se na vašoj trpezi.

Pored praktične koristi u vidu svježih plodova i začina, ne treba zaboraviti ni to da rad u bašti pozitivno utiče na zdravlje, a posebno ono duševno. Boravak na otvorenom, planiranje i kreativnost, osjećaj zadovoljstva kad plodovi počnu da pristižu – sve je to prava antistres terapija koja snažno utiče na samopouzdanje.

 

Izvor: Novosti.rs/ŽSJ

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.