Abeceda kreativnosti inspirisana „divljom ljepotom“

Abeceda kreativnosti inspirisana „divljom ljepotom“

U potrazi za kreativkama iz komšiluka naišli smo na još jednu zaista posebnu damu. Ona je Ruskinja koja se zaljubila u Crnu Goru i koja ljepotu svog okruženja pretače u predivne komade nakita. Upoznajte Olgu Fedotovu, svestranog i nadasve kreativnog dječijeg i porodičnog psihologa.

Na početku bismo voljeli da čujemo kako Vas je put nanio u Crnu Goru. Opišite nam svoj put od Moskve do Budve.
Moj put veoma liči na put mnogih stranaca, koji su rodnu zemlju zamijenili Crnom Gorom. Ja sam došla na more kao turista zbog čistog mora, sunca i planina. Nakon mjesec dana sam se zaljubila u ovu zemlju i odlučili smo da sljedeće godine dođemo na 4 mjeseca zbog zdravlja naše djece, a onda više nismo mogli da odemo!
A ono najzanimljivije desilo se kasnije, kad smo već počeli ovdje da živimo. Moja ćerka je pošla u školu i počeli smo da učimo jezik. Kako? Čitali smo knjige na srpskom. Ja sam otkrila knjige izdavačke kuće „Kreativni centar“ i odmah se zaljubila u njih. A zaljubila sam se toliko da sam odlučila da ih po svaku cijenu odnesem u Rusiju i izdam za rusku djecu.
I kao što često biva – ako nešto jako želiš i radiš na tome – to ti se i ostvari. Sada su u Rusiji u prodaji 3 knjige, izdate uz pomoć naše kompanije „Abeceda“, i to „Knjiga za svaku djevojčicu“, „Knjiga za svakog dječaka“ i „Podsjetnik za svaku djevojčicu“, predivnog autora Violete Babić. Knjige se dobro prodaju i mi smo uvjereni da je to tek početak. 

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Izradom nakita se bavim oko dvije godine.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Ta ideja se rodila iz moje profesije dječijeg i porodičnog psihologa. Završila sam psihologiju na Moskovskom Državnom Univerzitetu. U Rusiji sam se bavila art-terapijom i razvojem mašte i kreativnosti kod djece. A Crna Gora je probudila u meni stvaralaštvo i poželjela sam da ljepotu svega što me okružuje prikažem i kroz svoje stvaralaštvo.
Sve je počelo od toga što sam radila u Budvi sa djecom u dječijem vrtiću i tražila sam kreativne igračke za svoju grupu. Ideja o igračkama od prirodne vune nastala je sama od sebe, jednostavno mi je pala na pamet i više me nije napuštala. Postepeno sam od igračaka prešla na nakit za djecu, a zatim i za odrasle.

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Ispočetka je to, naravno, bio hobi. Sada to postepeno prerasta u dosta uspješan biznis. A ja iskreno mislim da je biznis koji je nastao iz hobija prava sreća i da je predodređen na uspjeh. A evo i zašto:

  • zato što se ja ujutro budim sa željom da što prije napravim nešto novo i da svoje ideje pretočim u život (a imam ideja za narednih 10 godina);
  • zato što se ponekad i noću budim da zapišem ili nacrtam ono što sam sanjala i što mi se čini zanimljivim;
  • zato što kad se baviš onim što voliš – širiš pozitivnu energiju oko sebe i predmeti koje stvaraš, kao i ljudi, koji sve to kupuju – vraćaju ti tu pozitivnu energiju uvećanu hiljadu puta, a to je sreća;
  • zato što djeca vide srećnu majku i uče da se samoostvaruju, a to im pomaže da se izbore sa teškoćama i nedaćama;
  • zato što se zahvalni klijenti vraćaju i dovode sa sobom nove ljude.

To su, naravno, emocije. Teškoća i problema uvijek ima, ali omiljeni posao pomaže da se izborite sa svim preprekama.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiraciju pronalazim ovdje, u Crnoj Gori. Moja ljubav prema ovoj zemlji i njenom narodu je bezgranična. Ovdje u svakom kamenu, u svakoj kapi mora ili kiše, u svakom sunčanom danu, u svakom pogledu, ima toliko energije, da mogu slobodno da kažem da inspiracija pronalazi mene, a ne ja inspiraciju.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Radim sa vunom i različitim prirodnim vlaknima u tehnici filcevanja, a nedavno sam počela da radim sa polimernom glinom, a u planu mi je odlazak u Srbiju na obuku, vezanu za obradu bakra.
O obrazovanju mogu da kažem da sam završila dva društvena fakulteta i to je zaista velika kulturna baza. Osim toga, u Rusiji još postoje predivni majstori, spremni da otkriju svoje tajne i da prenesu svoje iskustvo i ja sam učila od njih – prošlo ljeto sam provela u Moskvi i učila od najboljih. Mnogo sam naučila od njih.

A postoji još jedan čarobni učitelj – internet! Pogledajte i sami ćete se uvjeriti! Tamo ima svega, samo treba čitati, potruditi se da shvatiš, da pokušaš, da se ne predaješ zbog grešaka i da svaki dan radiš, radiš i radiš.

Koje materijale koristite i odakle ih nabavljate?
Za svoje radove koristim najkvalitetniju vunu iz Rusije, Njemačke i Italije, polimernu glinu iz Njemačke i Amerike i ponešto iz Srbije. Taj spisak se stalno proširuje, zato što mi ne stojimo u mjestu i sve vrijeme smišljamo nešto novo, i ako nam za to zatreba pijesak iz Afrike, mi ćemo ga nabaviti.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita? 
To je dosta komplikovan proces i nije zanimljiv za opisivanje. Možete doći na moje radionice (master-klas), koje organizujem u Kotoru, Budvi, a nadam se da ću uskoro početi i u Podgorici. Za sada nakit nije skup – dođite i uvjerite se sami.

Šta biste izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Ja imam svoj zaštitni znak – to je moj logotip, i drugi – kvalitet. Trudimo se da ga stalno poboljšavamo, jer savršenstvo nema granica.

Kako biste u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Ljubav pobjeđuje.

Šta se krije iza „Abecede“? Zašto ste se odlučili baš za takav naziv?
Abeceda je ono što je u osnovi svega, ona je svima jasna i savršena je. Ja se trudim da dostignem abecedu kreativnosti. Da li ću u tome uspjeti ili ne – procijeniće drugi, nadam se i vaši čitaoci.

Šta je ono što Vaše kreacije čini drugačijim i posebnim?
Trudim se da napravim nešto zanimljivo, mnogo toga mi dolazi u glavu samo od sebe, ja jednostavno stalno radim glavom i rukama i tako se rađaju nove ideje. Ne znam šta još da kažem, vjerovatno mi pomaže crnogorska zemlja.

Da li muškarci kupuju nakit (kao poklon nekoj dami) i za kakve kreacije se najčešće odlučuju?
Da, kupuju. Na izložbi je jedan Crnogorac kupio ogrlicu za svoju ćerku, koja mu je sjedila u krilu. Htjela sam da mu poklonim ogrlicu za takav plemenit postupak, ali on je bio uporan da plati. Kupuju i moja srca za Dan zaljubljenih.

Da li savjetujete svoje kupce u smislu kakav komad nakita bi im najbolje odgovarao?
Ako me pitaju – naravno dajem savjet, sa strane se često bolje vidi, a osim toga, ja sam psiholog i proučavam kupce, zato se uvijek trudim da razgovaram sa svima.

Kako usklađujete poslovne/porodične obaveze i rad na izradi nakita?
Trudim se iz sve snage da sve bude idealno – da poklonim ljubav i pažnju djeci i da se bavim biznisom. Naravno da je sa jedne strane teško što je moj muž biznismen i što nije uvijek sa nama, a možda je to ponekad i olakšavajuća okolnost. To je teško pitanje.

Možete li nam opisati jedan Vaš radni dan?
To je prava katastrofa. Kad želiš da dan nema 24 sata, nego 124 i da imaš snage ne kao jedna žena, nego kao 10 crnogorskih muškaraca, ali ja volim svoj posao i time je sve rečeno.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Imam mnogo planova. Prodaja se za sada uglavnom obavlja preko interneta i veoma mi je drago što se kupci vraćaju, preporučuju prijateljima. To znači da im se moji radovi sviđaju i to mi daje snagu da napredujem i da se razvijam. Uskoro će se moj nakit pojaviti u prodaji u Crnoj Gori. I iskreno – polažem velike nade u Civilni centar, imaju veoma kreativan tim, savremene poglede na biznis i aktivnu životnu poziciju. Mislim da će saradnja sa njima donijeti rezultate.

Šta biste poručili svima koji prate naš portal?
Ideja vam je jako dobra – mislim da je vaš portal veoma popularan u Crnoj Gori i da je veoma potreban crnogorskim ženama. Ja im želim da se ne razočaraju u vas i da vas čitaju još mnogo, mnogo godina i da svoje unuke nauče da čitaju vaš portal. Želim vam puno sreće!

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje kreacije gospođe Fedotove. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.