Anoreksija- bolest savremenog doba

Anoreksija- bolest savremenog doba

Kakav je to klik u glavi koji iskrivi sliku o njihovom tijelu, pa  njihov odraz iz ogleda "vrišti": debelo, debelo, ni one same ne znaju.

Doktori naglašavaju da je u razdoblju puberteta dovoljna samo jedna rečenica, pa da osoba stvori pogrešnu percepciju o svom tijelu.
- Preokupacija tijelom i jelom javlja se kod djevojčica već u dobi između 9 i 11 godina. Istraživanja  stručnjaka pokazuju  da čak 60% djevojčica i u mlađoj dobi, od 6 do 12 godina, smatra sebe predebelima. Oko 45 % žele biti vitkije, a 35 % je bar jednom već bilo na dijeti. Sprovođenje dijete  glavni je rizični uzročnik za razvoj poremećaja u ishrani. Poremećaj o izgledu tijela kod anoreksije postaje sve gori gubitkom tjelesne mase, a ciljane težine koje se žele postići postaju sve niže.

Analizirajući liječene pacijentkinje ,doktori ističu da se radi o veoma inteligentnim djevojkama, izrazito talentovanim   za razne vještine, većinom odlikašicama u školi s razvijenom sposobnošću da drže pod kontrolom stvari kojima se bave i u jednom trenutku, nakon što su savladale sve svoje talente, javlja im se  želja da pod kontrolu stave i apetit. Takodje su zaključili da prosječne djevojčice ne mogu biti anoreksične.

Anoreksija ima fizički i mentalni aspekt. U fizičkom smislu, kada se poremećaj ishrane pojavi u razvojnom dobu, biološki sat će da kasni i djevojčica će da zaostaje u rastu, zaustaviće pubertet. Menstruacija će da izostane, doći će do neplodnosti, što je mnogo pogubnije nego kada se anoreksija javi u starijoj životnoj dobi. Njemačko ginekološko udruženje nedavno je upozorilo da deset odsto oboljelih od anoreksije umire zbog posljedica bolesti.

Mnoge anoreksične osobe ispočetka ne pate toliko od gubitka apetita, nego se samo boje gojenja. One odbijaju da jedu kako bi održale minimalnu tjelesnu težinu, preplavljene strahom da će postati gojazne. Samoizgladnjivanje nameću same sebi, pokušavajući dostići «savršenu» vitkost, i gube između 25 i 50% svoje tjelesne težine. Anoreksične osobe često zloupotrebljavaju laksative i  vježbaju do iznemoglosti kako bi smršale.

Simptomi anoreksije su:

  • Ekstremne dijete – anoreksične osobe pretjerano kontrolišu i mjere unešene kalorije.
  • Pretjerana preokupacija hranom – sakupljaju recepte, pripremaju obroke za druge, a  same izbjegavaju da jedu i poriču glad
  • Ekstremni gubitak tjelesne težine koji same ne primjećuju, već često govore kako se osjećaju naduto i debelo
  • Pretjerano vježbanje – kako bi potrošile što veći broj kalorija, često pretjeruju s vježbanjem
  • Različite fizičke promjene poput gubitka menstruacije, bljedila kože, krhkih, bezbojnih noktiju i krajnje osjetljivosti na hladnoću
  • Različite psihičke tegobe poput depresije, tuge, nervoze, osjećaja krivice i asocijalnosti.

Obzirom da nemaju realnu sliku svog tijela, niti smatraju da je njihovo ponašanje bolesno, anoreksičnoj osobi  je teško  pomoći. Međutim, anoreksija je poremećaj koji je opasan po život i mora pravovremeno da se liječi. Procjenjuje se da oko 6% anoreksičnih djevojaka umire bilo zbog suženja srčanog mišića, zatajenja bubrega i drugih fizičkih razloga ili samoubistava.

Psihoterapija

Osobe s poremećajem ishrane u bolnicu se šalju kada je teška pothranjenost očigledna, kada nije uspjelo ambulantno liječenje ( obično je to psihoterapija), i kada postoji neka od brojnih medicinskih komplikacija. Prvi cilj  u bolnici je da se riješi komplikacija, odnosno oštećenje organizma uslijed gladovanja ili prejedanja, zatim slijedi fizički oporavak, a nakon toga psihoterapija kroz dnevnu bolnicu i redovne kontrole. Pokazalo se, da je adolescentkinje oboljele od poremećaja ishrane najbolje liječiti na kliničkim pedijatrijskim odjelima zbog multidisciplinarnog pristupa.

Anoreksija i bulimija  su bolesti koje su u porastu. Smatraju se bolestima zapadnih civilizacija, a dijelom su i rezultat nekoliko trendova koje nameće savremeni svijet. Sprovođenje dijete je univerzalna pojava, kao i težnja za vitkošću. Opšta pojava je i nezadovoljstvo izgledom svoga tijela, a kontrola tjelesne težine je sinonim samokontrole, a prevencija i rano prepoznavanje bolesti mora se smjestiti u školu koja je glavna preokupacija svakodnevice omladine.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.