Koliko ste sa (osećajni)?

Piše : Bojana Ostojić, licencirani Life Coach
Koliko ste sa (osećajni)?

Kada kuješ sreću, ne udaraj bližnje po prstima

Nedavno sam pročitala zanimljivu studiju američkih naučnika koja je pokazala koliko su neke životinje spremne da pomognu jedna drugoj u nevolji, radije nego da ugode sebi. Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Čikagu potvrdilo je da labaratorijski pacovi  ispoljavaju zadivljujući stepen saosećajnosti koju posebno izražavaju prilikom ponuđenog izbora između konzumiranja omiljenog slatkiša i pomoći svom srodniku ( drugom pacovu) da pobegne iz zamke. U najvećem broju slučajeva, biraju da izbave „ druga“ iz nevolje. Da je reč o izuzetnoj empatiji, potvrdili su rezultati najnovijeg segmenta ispitivanja, kada su naučnici u kavez stavili čokoladu, za koju su ranije utvrdili da bi je pacovi radije pojeli nego hranu koju uobičajenu jedu. Čak i kada bi probali malo čokolade, odmah bi preduzeli sve potrebne korake kako bi oslobodili svog druga i dozvolili mu da pojede ostatak ovog ukusnog slatkiša.

Zadivljujući rezultati istraživanja podstakli su me na razmišljanje i lično preispitivanje da li smo i koliko zaboravili da saosećamo sa bližnjima, članovima porodice, prijateljima, kolegama s posla, komšijama...Koliko želimo da nađemo vremena za njih i njihove priče, radosti i probleme ili jednostavno „trčimo“ kroz život ne osvrćući se oko sebe. Da li ni (ni) smo izgubili osećaj da istinski, čista srca, volimo ljude, sve njihove različitosti i ne (savršenosti)? Koliko smo uzdigli sopsteveni ego i svet posmatramo kroz prizmu ličnih interesa?

Kada smo nešto dobro uradili za drugog , a da nismo, makar onako usput, razmislili o načinu na koji će nam se to vratiti? Da li smo toliko duhovno sazreli da darujemo svoje vreme, energiju i ljubav bez interesa i očekivanja? Upravo na to želeo je i da nas opomene slavni Dostojevski kada je rekao :“ Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi davao već prodavao.“

I baš zbog svega toga, zadivljena sam navedenim istraživanjem, a posebno zaključkom naučnika koji su ocenili da je njihova studija veoma važna lekcija, nama, ljudima. Kako navode, kada postupamo bezosećajno, ponašamo se protiv prirode. Zato treba da živimo u skladu sa prirodom, da negujemo međusobnu radost i harmoniju, a kroz sadržaj ove kolumne da takvu atmosferu prenesem i na vas. Želim da vas inspirišem da živite, osećate i radite sa saosećanjem jer ćete tako doprineti sreći drugih, ali i svojoj. Mislite o tome...

Bojana Ostojić
Bojana Ostojić
Licencirani Life Coach

Pitanja možete postaviti putem mail adrese bojanaostojic2002@yahoo.com

Ostale Bojanine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/bojana-ostojic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.