Uvrnuta svjetska čuda 2. dio

Uvrnuta svjetska čuda 2. dio

Ukoliko ste propustili prvi članak u kojem smo pisali o čudnim svjetskim čudima, preporučujemo vam da ga pročitate ovdje.  I ovaj put vam predstavljamo neke od intresantnih, čudnih fenomena koji se nalaze širom planete.  
U prvom dijelu, prikazali smo vam 6 ovakvih fenomena, a sada vas čeka jos 5 novih, interesantnih kao i prethodnih 6. Uživajte!

Plaža trkalište (Racetrack Playa) , Kalifornija
Plaža trkalište (The Racetrack Playa) ili samo  Trkalište (The Racetrack), je vrlo slikovito suvo jezero sa “kliznim kamenjem”, koje kližući ostavlja linearne tragove za sobom. The Racetrack se nalazi sjeverozapadno od Doline Smrti (Death Valley) u Kaliforniji. Ovo “živahno” kamenje  se kreće okolo po plaži  i niko ne zna kako se to dešava.

 

Sokotra, Jemen
Od nekoliko neobičnih biljaka na ostrvu Sokotra u Jemenu, jedna od interesantniji je drvo “zmajeva krv” (Dragons Blood Tree) koje karakteriše njegova crvena boja, a koje izgleda kao brokula ili pečurka. Za ostrvljane je ovo drvo veoma korisno, jer se koristi za proizvodnju ljepila, užadi, pasti za zube i karmina za usne, a plodovi ublažavaju stomačne tegobe i smanjuju temperaturu.

 

Čokoladna brda (The Chocolate Hills), Filipini
Na Filipinima, na ostrvu Bohol možete da vidite oko 1300 do 1700 krečnjačkih “kupola” koje su prilično tijesno rasporedjene na oko 50 kvadratnih kilometara. Visine su od 30 do 50 metara, a najviše se iydiglo na čak 120 metara. Kupole su prekrivene travom koja u toku suve sezone dobije smedju boju, pa odatle i ime Čokoladna brda (The Chocolate Hills). Postoji nekoliko legendi o tome kako su nastala Čokoladna brda, od kojih je jedna o dva diva koji su se danima gadjali kamenjem i pijeskom. Poslije nekoliko dana su se sprijatelji i otišli sa tog mjesta, ali su zaboravili očistiti nered koji su napravili. Još jedna interesantna i puno romantičnija legenda govori o  moćnom i mlado divu Arogo-u koji se zaljubio u Aloya-u, običnu smrtnicu. Njena smrt je bila veoma bolna za ovog zaljubljenog diva i od silne tuge, on nije mogao prestati plakati. Kada su se njegove suze osušile, nastala su Čokoladna brda.

 

Velika plava rupa (The Great Blue Hole), Belize
Velika plava rupa je ogromna podvodna rupa na obali Belize, koja je skoro savršeno okrugla i čiji je prečnik oko 300 m, a dubina preko 125 m. Formirana je kao vapnenjačka pećina koju je more potopilo kada je nivo vode počeo da raste. Danas se ova neobična rupa smatra jednim od najboljih mjesta za ronjenje na svijetu i predmet je divljenja mnogih turista i svjetskih istraživača.

 

Bonneville Salt Flats, Juta
Ova ravna površina, nalazi se zapadno od Velikog slanog jezera (Great Salt Lake) i prostire se na 12 200 hektara prostora prekrivenog solju, koja je na nekim mjestima debljine i do 1,5 m. procjenjuje se da ova oblast sadrži 147 miliona tona soli.


Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.