CV - kako ga napisati

CV - kako ga napisati

CV je skraćenica od “Curriculum Vitae“, što bi u bukvalnom prevodu značilo „istorija života“.  Kod nas se još kaže i rezime ili autobiografija. CV je dokument koji opisuje vašu kvalifikacije, obrazovanje i radno iskustvo. Ovaj dokument, zajedno sa motivacionim (propratnim) pismom ustvari formira prvi utisak o vama kod potencijalnog poslodavca i cilj ovog dokumenta je da vam obezbijedi razgovor za posao.

U današnje vrijeme svi oglasi i konkursi za posao zahtijevaju da pošaljete CV i motivaciono (propratno) pismo, jer tako poslodavci lako mogu procijeniti koji kandidati su pogodni za odredjeno radno mjesto.
Upravo zato, na CV treba da gledate kao na marketing dokument, uz pomoć koga možete da “prodate” vaše sposobnosti i kvalifikacije i da na osnovu toga dobijete posao koji želite.

Šta CV treba da sadrži?

Svaki CV treba da sadrži nekoliko osnovnih djelova informacijama o vama.

Lični podaci
U ovom dijelu obavezno treba da navedete svoje ime i prezime, datum rodjenja, kontakt telefon i e-mail. Ne bi bilo loše da zapišete i svoju adresu, da bi poslodavac mogao da se orijentiše u kakvom kraju živite, iako to najčešće nije ni važno.
Svi ostali podaci su nepotrebni, osim ako se od vas ne traži da se opišete detaljnije svoju ličnost.

Obrazovanje
Nije preporučljivo da odmah na početku pišete o vašem osnovnom obrazovanju. Krenite od najvišeg stepena obrazovanja koji imate, pa idite unazad.
Ako imate završene neke specijalizovane kurseve koji su vezani za radno mjesto za koje konkurišete, obavezno ih spomenite i priložite.

Radno iskustvo
U ovom dijelu se daje informacija o vašem radnom iskustvu, predstavljenom obrnutim hronološkim redom, odnosno počevši od posljednjeg radnog mjesta.
Možete da date i kratak opis vašeg prethodnog radnog mjesta, osnovne djelatnosti kojom ste se bavili, kao i svoje rezultate.

Ostale sposobnosti
U ovo dijelu možete navesti svoje poznavanje stranih jezika, poznavanje rada na računaru, objavljenim knjigama, člancima… Kada je riječ o poznavanju stranih jezika, važno je da navedete nivo čitanja, konverzacije i pisanja kojim vladate.
Obavezno navedite sve kompjuterske programe u kojima radite. Budite oprezni, jer i izgled CV-a može mnogo reći vašim kompjuterskim sposobnostima i poznavanjima.

Interesi i rezultati
Informacija o vašim interesovanjima i rezultatima nisu neophodne, ali se preporučuje da ih navedete, jer će tako vaš potencijalni poslodavac dobiti predstavu o vašoj ličnosti.
Prikažite vaše hobije, ali ne pretjerujte sa dugim spiskom, jer tako možete ostaviti utisak da “popunjavate” CV sa ne toliko važnim podacima. Dalje, možete da nabrojite i sve bitnije nagrade i priznanja koja ste osvojili.

Dodatne informacije
U zavisnosti od radnog mjesta za koji konkurišete, treba da procijenite koja druga informacija vam može pomoći da se izdvojite od drugih kandidata i da dobijete šansu da dokžete da ste upravo vi prava osoba za to radno mjesto.
Ovdje možete navesti i vaš porodični status, posjedovanje vozačke i sl.

Greške u pisanju CV-a

Vrlo često kandidati za razgovor griješe u pisanju CV-a. Neke od tih grešaka koje ne treba sebi da dozvolite su:

  • Previše dug CV. Cijela informacija koju želite da saopštite potencijalnom poslodavcu, treba da bude što je moguće kraća i jasna. Ne koristite više riječi nego što je potrebno.
  • Previše korišćenja prvog lica “Ja. Ako u skoro svakoj rečenici koristite “Ja”, unosite veliku dozu arogancije.
  • Štamparske i gramatičke greške. Mnogo je važno da dobro provjerite tekst CV-a, da vam se ne bi potkrala koja greška. Štampane i gramatičke greške potencijalni poslodavac može protumačiti kao nedostatak interesovanja ili kao kompjutersku nepismenost.
  • Neorganizovanost. Podaci u CV-u treba da budu organizovani u nekoliko djelova, i to: lični podaci, obrazovanje, radno iskustvo, strani jezici…
  • Loše oblikovan tekst. Izaberite lijep font za vaš CV. Tekst treba da bude poredjan po stavkama izmedju kojih ima dovoljno mjesta, da potencijalni poslodavac može da skenira informacije bez neotrebnog mučenja dok čita neuredne redove i pasuse.

Ne zaboravite da uz pomoć CV-a vi treba da se “prodate” potencijalnom poslodavcu. Ukoliko ne možete sami da uočite i otklonite ove greške, potražite od nekoga pomoć, kako biste bili potpuno sigurni da je sve u savršenom redu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako patite od mučnine u vožnji...

RECEPT
DANA

Ratatu s kobasicama

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.