Razlozi zbog kojih treba da zavolite aroniju

Vrlo, vrlo zdrava aronija je voće koje ima mnogobrojne dobrobiti. Za neke aronija ima pomalo čudan ukus, međutim, slično je kao i sa ostalim namirnicama: vrlo brzo ćete se navići na njen ukus. Tačno je da, kada budete prvi put probali aroniju, će vam se činiti da vam se usta skupljaju i suše. Međutim, vrlo brzo ćete se navići na taj osećaj i vjerovatno će vam prijati. Prije svega, aronija će vam prijati zbog različitih pozitivnih efekata koje će imati na vaše tijelo kada je budete duže konzumirali. Potrebno je da samo steknete naviku.

Razlozi zbog kojih treba da zavolite aroniju

Pročitajte koje pozitivne efekte na zdravlje ima konzumiranje ovog voća.

Lakše varenje

Ako imate problema sa nekom vrstom grčeva ili nadimanja, bilo bi dobro da počnete da kozumirate aroniju. Danas većina ljudi ima ovaj problem. Naravno, nadimanje i grčevi ne moraju često i nužno da ukazuju na neki veći zdravstveni problem, ali jednostavno stvaraju neprijatnost. Nadimanje može da se stvori zbog nepravilne ishrane, predugog sjedjenja, što je naravno i logično i posljedica je brzog načina života i preopterećenosti poslom. Dijetetska vlakna su ta koja aroniju čine tako posebnom i važnim saveznikom kada je lakše varenje u pitanju. Zato aronija pomaže i kod problema sa tvrdom stolicom, ali sa druge strane, i u slučaju da imate problema sa dijarejom. Pomaže i vašim crijevima da se lakše zaštite od svih mogućih bakterija. Dakle, ako imate bilo kakav problem sa varenjem i probavom, trebalo bi da razmislite o konzumiranju aronije.

Može pomoći u procesu mršavljenja 

Ovo je veoma povezano sa prethodnim razlogom zašto bi trebalo da zavolite aroniju. Kada vaše varenje i probava postanu sasvim normalni i uobičajeni, to samim tim znači i efikasnije varenje hrane i mršavljenje. Dakle, često se zatvor dešava onim ljudima koji imaju višak kilograma zato što se ne kreću, zato što se hrane loše, zato što su se vremenom njihova crijeva ulijenila. Međtuim, aronija vam može pomoći pod uslovom da makar donekle regulišete ishranu. Jednostavno, niti jedan lijek, niti jedna tableta vam ne mogu pomoći kod procesa mršavljenja ukoliko vi nastavite sa istim lošim navikama. Aronija vam može pomoći i kada je salo oko stomaka u pitanju. Pored svih pozitivnih svojstava koji i te kako utiču na naše zdravlje, aronija ima veoma malo kalorija, što je čini namirniciom koju redovno treba da konzumiramo.

Može pomoći u regulaciji krvnog pritiska

Dobra stvar je što aronija može da pomogne i kada imate probleme sa krvnim pritiskom. Naravno da aronija ne treba da bude jedini lijek i naravno da treba da se konsultujete sa ljekarom, ali svakako da može da pomogne. Zbog čega? Aronija pomaže da se opuste vaši krvni sudovi i pomaže kada je protok krvi u pitanju, tako da na osnovu toga i pomaže smanjanje krvnog pritiska. U svakom slučaju, kada imate visok krvni pritisak treba da razgovarate sa vašim ljekarom, ali svakako da će vam i on preporučiti aroniju.

Pomaže u oporavku imunog sistema 

Aronija takođe može da pomogne da vaš imuni sistem oporavi na neki način, odnosno, može da vam pomogne u poboljšanju i jačanju imuniteta. Ona sadrži magnezijum, zatim vlakna, gvožđe, kao i vitamin C, a sve to i te kako može pozitivno da utiče na vaš imuni sistem.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.