Ovaj test vam može otkriti koliko ste zdravi i koliko ćete živjeti

Pitanje koje muči najveći broj ljudi, naročito kada dođu u određene godine – koliko ću još živjeti, možda je ovih dana dobilo odgovor. Klaudio Gil Araijo, ljekar iz Brazila tvrdi da je otkrio jednostavan test koji, za samo nekoliko sekundi, može da predvidi koliko nam je godina života još ostalo.

Ovaj test vam može otkriti koliko ste zdravi i koliko ćete živjeti

Klaudio Araijo je ljekar koji već godinama radi sa pacijentima koji imaju problema sa koordinacijom i ravnotežom. Na ideju da napravi test koji bi na osnovu pokretljivosti izračunavao koliko je osobi još godina života ostalo došao je upravo posmatrajući svoje pacijetne, naročito one starije, koji su imali problema sa ravnotežom, ustajanjem ili dodavanjem predmeta, piše magazin „Discover”.

Njegova osnovna ideja je bila da motiviše one koje je liječio da poprave svoju opštu kondiciju tako što će im plastično objasniti kako ona utiče na njihovo zdravlje.

Test je trebalo da bude što jednostavniji i što razumljiviji. Zbog toga je Araijo zajedno sa još nekoliko kolega razvio test „ustajanja i sjedanja” („sitting-rise test” ili skraćeno SRT) koji ne zahtijeva nikakvu opremu i može se sprovesti u kućnim uslovima za svega nekoliko sekundi.

Šta je potrebno da uradite?
– Obucite što komotniju odjeću i bosi stanite na ravnu površinu sa dosta prostora oko vas.
– Bez oslanjanja sjedite ”turski”.
– Pokušajte da ustanete bez korištenja ruku, koljena ili laktova.

Test ukupno nosi 10 poena – 5 za sjedanje i 5 za ustajanje.

Ilustrovano, vježba treba da izgleda ovako:

Ova vježba djeluje kao nešto prilično osnovno u dijagnostifikovanju, ali dr. Araijo tvrdi da na osnovu toga može da predvidi dužinu života svojih pacijenata.

On je testirao više od 2.000 osoba starosti između 51 i 80 godina. Pacijenti koji su imali rezultate manje od 8 su imali duplo više šanse da umru u narednih šest godina. Oni koji su na testu imali manje od 3 poena imali su čak pet puta više izgleda da umru u istom periodu.

Generalno, svaki poen na SRT testu smanjuje stopu smrtnosti za 21 odsto, tvrdi dr Araijo u studiji koju je objavio „European Journal of Cardiology”.

Istraživanje je izvedeno samo na starijim ljudima, pa rezultati ne važe u istoj mjeri ako su u pitanju mlađe osobe. Ipak, Araijo se nada da test može da posluži kao indikator opšteg zdravlja za sve.

Ako ste mlađi od 50 godina, a imate problema sa izvođenjem vježbe iz SRT testa, to može biti prvi znak opasnosti i zvono za uzbunu. Razmislite o svojoj kondiciji i stanju u kojem se nalazi vaš organizam.

 

Znamo.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.