Menstrualni grčevi i kako ih se osloboditi 1. dio

Menstrualni grčevi i kako ih se osloboditi 1. dio

Uvijanje po podu, stiskanje stomaka i bolni grčevi su česta pojava kod žena koje pate od bolnih menstrualnih grčeva. Intenzitet bolova  varira od žene do žene. Od srednjeg, dosadnog do nepodnošljivo jakog bola, menstrualni grčevi ženama mogu potpuno da poremete dane. Nemaju svi sreću kao žene iz Koreje gdje učenice i studentkinje neće biti kažnjene i neopravdano odsutne, ako ne prisustvuju nastavi onih dana u mjesecu, a zaposlene žene jednom mjesečno imaju "menstrualni dopust".

Postoji mnogo načina da se oslobodite menstrualnih grčeva. Domaći lijekovi, napravljeni u kućnoj radinosti, ne samo da su prirodni, nego i te kako efektni. Pogledajte uzroke, simptome i različite načine da se riješite menstrualnih bolova.

Menstrualni grčevi

Neki bolovi i nelagodnosti tokom menstrucije su normalni, ali ne u toj mjeri da utiču na normalno funkcionisanje dan ili dva tokom menstrualnog ciklusa. Dismenoreja je  medicinski termin za bolne grčeve, koji mogu nastati u stomaku i karličnom predjelu neposredno prije ili tokom menstruacije
Postoje dva tipa dismenoreje, primarna i sekundarna.  Ako znate da prepoznate primarnu ili sekundarnu dismenoreju, to će vam uveliko pomoći  da prepoznate i odlučite treba li vam ljekarska pomoć .

Primarna/funkcionalna dismenoreja

  • Obično se javlja kod adolescenata.
  • Bol se obično osjeća u donjem stomaku ili leđima i može biti srednje jak do nepodnošljivo jak.
  • Grčevi mogu početi između 6 mjeseci i 2-3 godine od prvog ciklusa.
  • Menstrualni grčevi često počinju neposredno prije ili na početku menstrualnog ciklusa i traju od jednog do tri dana.
  • Zavisno od starosne dobi žene, intenzitet grčeva se smanjuje ili potpuno prestanu.  A, kod većine žena, bolovi potpuno nestanu poslije porođaja.
  • Bol nije uzrokovan bilo kakvom bolešću ili abnormalnosti u materici ili ženskom produktivnom traktu.

Uzroci menstrualnih grčeva

Menstrualni grčevi su uzrokovani jakim ili izuzetno dugim kontrakcijama materice.  Istraživanja pokazuju da ove kontrakcije nastaju kada je prolazak  krvi u matericu ograničen, što može biti povezano sa Hiperprodukcijom prostaglandina, hormona koji je normalno naći u tijelu. Prostaglandin je poznat po tome što izaziva kontrakcije materice.

Postoji još jedan mogući razlog,  a to je: teški menstrualni protok sa ugrušcima krvi, što čini da se grlić materice širi i to izaziva vrlo jake grčeve. Još neki faktori, kao što su nedostatak vježbanja, stres, pušenje i  gojaznost izazivaju pogoršanje menstrualnih grčeva.

Simptomi:  Osim bola, drugi simptomi mogu biti glavobolja, dijareja, zatvor i nesvjestica.

Sekundarna Dismenoreja  

Mnogo je češća kod žena  u dvadesetim i tridesetim godinama.
Bol obično pocinje u donjem stomaku i moze da se širi na krsta i noge.
Bol obično počinje na početku menstrualnog ciklusa i traje duže nego uobičajeni grčevi.
Nije uvijek u pitanju konstantan bol. Mogu biti i periodični grčevi, tup ili oštar bol i jak osjećaj probadanja u stomaku.

Uzroci:  Bolesti ženskih reproduktivnih organa uzrokuju  sekundarnu dismenoreju. Određenim stanjima, kao što je upala karlice  ili bolest grlića materice i tumori ili miomi, pripisuju se uzroci nastanka sekundarne dismenoreje.

Gojaznost, pušenje, visok nivo stresa, porodična istorija dismenoreje, istorija karličnih infekcija smatraju se faktorima rizika koji povećavaju šansu sekundarnoj dismenoreji.

Zavisno od simptoma, sekundarna dismenoreja je klasifikovana kao slaba, srednja i jaka. Slaba dismenoreja izaziva nelagodnost u predjelu karlice, grčeve ili osjećaj neugasive žeđi prvi dan krvarenja . Srednja sekundarna dismenoreja traje dva do tri dana uz opšte osjećanje neugodnosti, mučninu, povraćanje, nadutost i proliv. Pored jakog bola, tipični simptomi jake sekundarne dismenoreje, koji traju od dva do sedam dana, uključuju i probleme sa probavom, bol u leđima i nogama i glavobolju.

Kako da se oslobodite menstrualnih grčeva, pročitajte u tekstu: Menstrualni grčevi i kako ih se osloboditi 2.dio

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.