I šminka ima rok trajanja

I šminka ima rok trajanja

Sva šminka ima određen rok trajanja. Puderi po pravilu traju duže od tečne šminke, a posebno pogodne za razvoj bakterija su maskare i sunđeri.

Šminka nije otporna na vrijeme, a pojedini kozmetički proizvodi posebno su pogodni za razmnožavanje bakterija. Pročitajte sledećih nekoliko savjeta kako da razlikujete šminku koja je još dobra od one kojoj je prošao rok trajanja.

Maskara
Zahtjeva najveći oprez, jer četkica na putu od tube do trepavica redovno prikuplja bakterije. Ustajale bakterije mogu dovesti do crvenila i svraba, a u najgorem slučaju do konjunktivitisa. Maskaru bi stoga trebalo mijenjati svaka 2-3 mjeseca. Stara maskara ima miris benzina.

Korektor
Trebalo bi da prekriva nečistoće, a ne da stvara nove, što se može dogoditi pri upotrebi korektora kojem je istekao rok trajanja. Korektor u obliku pudera može trajati do dvije godine, dok se tekući korektori kvare u roku od godinu dana.

Puderi i rumenila
Najdugovječnija kozmetika s rokom trajanja od dvije godine. Ipak, oprez je potreban kod pudera sa značajnijim udjelom vode iz biljnih ekstrakata koja je plodno tlo za bakterije. Prepoznaćete ih među sastojcima po dugačkim latinskim nazivima i sledećim pojmovima u zagradama - ekstrakti kamilice, aloe vere, bambusa ili zelenog čaja. Važno je da redovno mijenjate četke za nanošenje šminke i da izbjegavate kontakt pudera i rumenila s vodom.

Sjenke
Kako su u stalnom kontaktu sa sluzokožom, rok trajanja im je skraćen pa ih je potrebno mijenjati u prosjeku svaka tri mjeseca.

Olovke
Slično kao i sjenke, dodiruju područja gdje vrlo lako mogu pokupiti bakterije i širiti ih oko očiju. Traju u prosjeku mjesec dana, iako ni nakon dužeg vremena neće poprimiti vidljive nedostatke.

Ruž za usne
Ne sadrže vodu pa jedina opasnost proizlazi iz dodirivanja bakterija oko usana. Nakon nekog vremena mogu poprimiti neugodne mirise zbog "masnih" sastojaka. Ruž je pokvaren kada postane previše tvrd i kada se boja više ne može nanijeti ravnomjerno.

Četkice i drugi aplikatori
Mogu trajati godinama ako se ispravno čiste i čuvaju. Nakon svake upotrebe četkice bi trebalo obrisati suvim frotirom ili papirom i oprati ih šamponom za kosu svake dve do tri nedjelje. S druge strane, sunđerčići su kao stvoreni za bakterije pa bi ih trebalo zamijeniti jednom nedjeljno.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.