Kada birate sjenku, vodite računa o ovim pravilima

Šminkanje postaje prava umjetnost ukoliko znate izabrati pravu boju, jer ne pristaje svaka boja svakoj boji očiju. Nadamo se da će vam naš današnji vodič kroz svijet boja olakšati izbor, a foto-tutorijali koji su ujedno i predlozi dnevne i noćne šmnike, inspirisati ili podstaći na dodatnu maštovitost.

Kada birate sjenku, vodite računa o ovim pravilima

Prvo i osnovno pravilo pri kupovini sjenke je da nikada ne kupujete onu koja je kao vaša boja očiju, jer će ih vizuelno ‘progutati’ umjesto istaći.

Drugo pravilo je da obratite pažnju na komplementarne boje, odnosno boje koje se međusobno ističu. Na sledećoj ilustraciji pronađite boju koja je slična boji vaših očiju a na drugoj strani kruga pronaći ćete onu komplementarnu koja najbolje pristaje vašim očima i u čijem opsegu bi bilo najbolje da birate nijansu svoje sjenke.

Treće pravilo bi bilo da su tamna plava i srebrna sjenka nepogrešiva kombinacija ukoliko ste i dalje nesigurne!

Četvrtim pravilom vam ukazujemo na to da ćete kombinovanjem tri nijanse postići najljepše rezultate – srednju nijansu nanesite od trepavica pa do kraja kapka, potom četkicom (ili prstom) umekšajte ivicu sjenke. Zatim nanesite tamniju olovku tik uz trepavice a onda i tamniju nijansu u prevoj iznad kapka – a onda i tu ivicu ublažite četkicom. Na kraju, svijetla nijansa na sredini kapka i tik ispod obrva će svemu tome dati efekat svježine i ‘otvoriti’ oko. Prije nanošenja sjenke, na kapak nanesite podlogu. Kao podlogu možete iskoristiti korektor koji inače koristite.

Plave oči

Smeđe i nijanse boje cigle, zatim plave i ljubičaste nijanse najviše laskaju plavim očima! Takođe, dodatno ih ističe i smokey efekat – dakle tamni smeđi tonovi, teget ili potpuno crna sjenka. Oni hrabriji se mogu poigrati čak i sa bojom ciklame ili tirkiznom. Napomenućemo i da su plave oči i crni ajlajner zaista najbolji prijatelji!

 Zelene oči

Ljubičasta sjenka je vjerovatno ‘krojena’ prema zelenim očima. Pored ljubičaste, pokušajte ukombinovati i smeđe ili zlatne tonove, kao i nježnu boju breskve ukoliko želite neprimjetniji i svedeniji make up.

 

Smeđe oči

Topli smeđi tonovi su definitivno najzahvalniji za kombinovanje – nježne roze i nijanse boje šampanjca, smeđe, tamno plave se odlično snalaze u kombinaciji sa njima. No i ovdje imamo nekoliko pravila. Morate znati da svijetli tonovi vitzuelno povećavaju vaše oči a tamne sjenke i olovke postižu sasvim suprotno. Poželjno je da pri jačoj šminci izbjegavate crnu sjenku ili olovku, ona u tamijim plavim ili braon nijansama će postići mnogo bolji efekat. Ukoliko nanesete tamniju olovku duž cijelih kapaka, vizuelno ćete ‘zatvoriti’ oko, pa pokušajte da preskočite unutrašnje uglove očiju pri sledećem šminkanju! Za jednostavan make-up smeđih očiju je dovoljna pastelna nijansa sjenke i dva sloja maskare, dok smo za svečaniju varijantu pripremili i nekoliko predloga.

 

 

Pripremila: Irena Bajčeta

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.