Kućni test na tumor dojke u 5 koraka

 Kućni test na tumor dojke u 5 koraka

U vrijeme kad je prevencija raka važnija nego ikad prije, žene širom svijeta čine sve kako bi što bolje zaštitile svoje zdravlje. Ljekari preporučuju da žene jednom mjesečno same obave pregled grudi, počevši od dvadesete godine života.

Kada raditi kućni pregled grudi?

Bilo bi dobro kada bi proceduru pregleda grudi obavljali u isto vrijeme svakog mjeseca.  Neke žene imaju rutinu da to rade nedjelju dana poslije menstrualnog ciklusa, kada im grudi nisu otečene i napete. Žene u meno pauzi koje više nemaju mjesečne cikluse, mogu da odrede, recimo, prvi dan u mjesecu za pregled i da ga obavljaju svakog mjeseca na isti dan.

Kako raditi kućni pregled grudi?

Korak 1: Stanite ispred ogledala sa rukama uz tijelo. Pogledajte grudi da vidite ima li kakvih promjena vidljivih okom. Zatim, stavite ruke na bokove (ćirilično slovo f) i ponovo tražite ima li  promjena. Na kraju,  podignite ruke i zatežite mišiće grudi, takođe tražeći promjene na njima.

Korak 2: Obratite pažnju na izgled vaših grudi, u smislu nekih promjena u obliku, otečenosti, rupica ili neravnina na koži ili bradavicama. Kod većine žena dojke nisu iste veličine i primjetićete razliku između lijeve i desne dojke, ali ćete sigurno znati šta je u vašem slučaju normalna, uobičajena razlika, a šta nije.

Korak 3: Prstima čvrsto pritišćite (ne bi trebalo da boli) područje grudi. Provjerite kompletne dojke i područje ispod pazuha. Možete koristiti kružne pokrete ili pokrete gore-dolje. Koji god način kretanja prstiju izaberete, koristite isti svaki mjesec kad radite pregled i to na obje dojke. Birajte način koji vam je najlakši za zapamtiti.

Korak 4: Lezite i počnite sa desnom dojkom. Stavite jastuk ispod desnog ramena, a desnu ruku postavite ispod glave. Radite iste pokrete  prstiju kao i kad ste bili u uspravnom položaju. Ponovite i sa lijevom dojkom, naravno, provjeravajući svaki djelić dojke tokom pregleda.

Korak 5: Nježno stisnite bradavicu i ukoliko se pojavi sekret bilo koje vrste, odmah se javite ljekaru.

Vrlo je važno najmanje jednom godišnje posjetiti doktora radi detaljnih pregleda i mamografije, kako bi se ispitalo kompletno područje grudi i limfnih čvorova.  I zapamtite, i ako otkrijete čvorić na dojci na vrijeme, vjerovatnije je da će biti benigni , a  rijetko je da izađe na maligni, ali morate redovno provjeravati svoje grudi.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.