Simfonija boje, svjetlosti i stakla

Simfonija boje, svjetlosti i stakla

Predstavljamo vam još jednu divnu damu, jednu od rijetkih kreativki kod nas koja se bavi izradom vitraža. Nju fascinira spoj trojstva: boje, svjetlosti i stakla i iz te fascinacije nastaju predivne kreacije. Upoznajte Veselinku Vesnu Leković iz Bara, vlasnicu kreativnog studija Artline.

Koliko dugo se bavite izradom vitraža i suvenira i da li ste samouki?
Izradom vitraža bavim se 20 godina. Osnove tehnike sam naučila na kursevima u Beogradu i Minhenu, a kasnije sam kontaktirala i posjećivala mnoge radionice po Evropi. Internet i literatura su takođe od velike koristi.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Spontano. Vjerovatno je bio odlučujući fascinantan spoj trojstva: boje, svjetlosti i stakla, koji tako moćno mijenjaju prostor. Teško da ćete ostati ravnodušni u  prostorima gdje se  nalaze vitraži. To je zato što svjetlost i boje koje se prenose kroz staklo imaju ogromnu energiju. U suštini umjetnik gleda svijet oko sebe nekim drugim očima i to želi da pokaže.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiracija je  svuda gdje ima ljepote, sklada i odmjerenosti. Staklo je plemeniti materijal koji se uz svjetlost odlično uklapa sa kamenom, vodom, zelenilom, cvijećem. Ono, pored estetike, omogućava čovjeku vizuelan kontakt sa okolinom. Na širem planu oduševljena sam ekspanzijom staklenih kuća u prirodi, staklenih hotela pod morem ili staklenim skulpturama u prirodi. To je za mene nedostižno ali, što bi rekao slikar Tiho, ne mora se sve prstom taći.  

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Za vitraže koristim Tiffany tehniku, a za suvenire slikanje transparentnim bojama. Slikanje na staklu može da bude isto tako lijepo i važi za  jeftiniju varijantu vitraža. U zadnje vrijeme privlače me skulpture od slaganog stakla.

Koje materijale koristite pri izradi i odakle ih nabavljate?
Stakla kao osnovni materijal i sve ostalo što ide uz njih moram nabavljati u inostranstvu. To je otežavajuća okolnost pošto u rezervi ne mogu imati  sve potrebne nijanse zbog visokih cijena.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog vitraža?
Proces je složen i  obuhvata sledeće faze: kreiranje ideje, elektronska obrada crteža, štampanje kartona  u prirodnoj veličini, rezanje kartona, rezanje stakla, brušenje, obavijanje bakarnom trakom, lemljenje, čišćenje, patiniranje i montaža.

Šta bi izdvojili kao svoj zaštitni znak?
Ogledala

Kako bi u dvije riječi opisali svoje kreacije?
Svjetlosna simfonija

Koliko su virtaži popularni kod nas? Da li imate širok krug mušterija?
Do prije 10-tak godina teško ste mogli naći sagovornika na tu temu. Tek dolaskom stranaca, koji su željeli da u svojim vilama ili poslovnim prostorima imaju vitraž, on postaje popularan. Mi nemamo tradiciju u ovoj likovnoj tehnici  jer  ona se  razvijala  u bogatim sredinama Francuske, Njemačke i Engleske. Kod nas je za  vitraž zainteresovan mali broj ljudi i oni se nepogrešivo prepoznaju po istančanom ukusu.  

Da li radite vitraže i suvenire po porudžbini i da li ste imali nekih neobičnih zahtjeva mušterija?
Uglavnom sve radim po porudžbini, izuzev kada je u pitanju posebna inspiracija. Tada moram realizovati viziju, makar se ta rukotvorina nikome ne svidijela. Inače, svaki vitraž je jedinstven i za mene su neobični zahtjevi obična i poželjna stvar.

Da li sarađujete sa drugim umjetnicima i na koji način?
Ovo je kompleksan posao i kvalitet se dobija uz podršku saradnika i  prijatelja iz  oblasti fotografije, dizajna, slikarstva, ahitekture itd. Iako je zanatski dio  u osnovi isti kao prije 500 godina, zbog novih materijala danas se koriste i druge tehnike za veće arhitektonske zahvate. Prošlog ljeta sam dobila poziv od najvećeg  njemačkog studija na proslavu 125 godišnjice rada.  Arhitekte i dizajneri su prezentovali grandiozne projekte vitraža u podzemnim željeznicama, aerodromima, Rokfelorovoj upravoj zgradi,  itd. U takvim prilikama se najbolje stiče  uvid u savremene trendove.

Možete li nam opisati jedan vaš radni dan?
Prvo da napomenem da su vitraži i suveniri moj hobi, tako da nijesu stalno u centru pažnje. Dan mi počinje  „teškim” buđenjem veoma rano.  Po struci sam dipl.mašinski inženjer i radim u kompaniji do 15h. Poslije kućnih servisa ili rekreacije dolazi nezaobilazna kafa u 18h. To je za mene „vrh dana” kada se spuštam u svijet umjetnosti. Zavisno od rokova i kondicije, ponekad ostajem da radim do ponoći. Srećom, to nije često, a  naučila sam da sve stignem laganim tempom.

Da li imate prodajni salon i kako potencijalne mušterije mogu doći do Vas?
Nijedna fotografija ne može dočarati vitraž jer je njegov izgled fluidan i zavisan od svjetlosti. Zato se oni moraju izložiti. Neki radovi nalaze se u  ARTLINE studiju  u Baru, Bulevar revolucije C7. To je moj kreativni kutak gdje stvaram, popijem kafu sa prijateljima, razmijenim ideje. Više informacija se može naći na sajtu www.vitrazmontenegro.com koji će uskoro biti inoviran.

Naši registrovani korisnici će u okviru akcije Uhvati me! biti u prilici da osvoje kreacije gospođe Leković. Pratite redovno vaš omiljeni portal ili facebook stranicu Žena sam ja i informišite se na vrijeme o svim akcijama koje pripremamo za vas.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.