Kada treba ići na prvi ginekološki pregled?

Briga o reproduktivnom zdravlju žena igra izuzetno značajnu ulogu i u opštem zdravstvenom stanju svake pripadnice nježnijeg pola. I upravo iz tog razloga je redovan ginekološki pregled psoebno značajan korak ka očuvanju i praćenju stanja reproduktivnih organa.

Zahvaljujući pregledima kod ginekologa, ovaj stručnjak može na vrijeme da prepozna potencijalne probleme, te da djeluje preventivno, a sve sa ciljem očuvanja zdravlja pacijentkinje.

Iako prvi ginekološki pregled mnogim djevojkama može da predstavlja izvor stresa, trebalo bi da ga posmatraju kao brigu o svom zdravlju. Pored toga što će se upoznati sa ginekologom, pacijentkinje u toj životnoj dobi imaće priliku i da sa njim porazgovaraju o svim nedoumicama koje imaju, bez obzira na to da li se one tiču reproduktivnog zdravlja ili kontracepcije i načina njene primjene. Takođe će tokom prvog pregleda kod ginekologa biti u prilici da provjere i u kakvom stanju se organi reproduktivnog sistema nalaze, te da zamole doktora da im pruži odgovore na različita pitanja i nedoumice, koje u tom periodu možda imaju.

Kada treba ići na prvi ginekološki pregled?

Posebno je važno da svaka djevojka koja odluči da ode na prvi ginekološki pregled vodi računa i o tome kod kog ljekara specijaliste ginekologije će zakazati pregled, budući da je to od izuzetno značaja i za naredne preglede u ostalim periodima života, a i kako ne bi doživjela neku neprijatnost. U tom smislu bi trebalo da odabere doktora za koga ima preporuke bilo majke, prijateljice ili neke druge žene u koju ima povjerenja. Izuzetno je važno da svaka djevojka, ali i starija žena ima povjerenje u svog ginekologa i da ima slobodu da mu uputi sva pitanja koja je muče. Upravo zahvaljujući svemu tome će djevojka, a kasnije i žena, izgraditi odnos pun povjerenja sa ginekologom koga bude izabrala, što će je u velikoj mjeri rasteretiti i olakšati joj odlazak na preglede.

Zašto je značajan redovan ginekološki pregled?

Uzevši u obzir da je osnovna svrha pregleda kod ginekologa provjera stanja organa reproduktivnog sistema, to podrazumijeva da je ginekološki pregled posebno značajno vršiti u određenom vremenskom periodu, a uvijek u skladu sa preporukom nadležnog ljekara.

U skladu sa rezultatima tog pregleda će ljekar biti u mogućnosti ne samo da utvrdi u kakvom stanju se nalaze organi reproduktivnog sistema pacijentkinje, nego i da procijeni da li je eventualno potreban neki dodatni pregled ili intervencija, te da preporuči i terapiju.

Samim tim, redovni ginekološki pregledi omogućavaju ljekaru da na vrijeme prepozna potencijalne probleme ili promjene na organima reproduktivnog sistema. Dobro je poznato da rano otkrivanje problema, kao što su infekcije, tumori ili hormonalni disbalans, pruža mnogo bolje izglede za uspješno liječenje i umanjenje ozbiljnih komplikacija.

Tokom života žensko reproduktivno zdravlje prolazi kroz različite faze - adolescenciju, reproduktivnu fazu, trudnoću, menopauzu i starije godine. Samim tim i redovni pregledi kod ginekologa će pružiti priliku ljekaru da prati promjene u reproduktivnom sistemu konkretne pacijentkinje i da uskladi tretman i eventualno liječenje ili terapiju sa specifičnim potrebama žene u različitim fazama života.

Rano otkrivanje ozbiljnih oboljenja reproduktivnih organа

Redovan ginekološki pregled uključuje i rutinske preglede grlića materice i dojki, što omogućava ranu detekciju promjena ili abnormalnosti koje mogu ukazivati na rani stadijum ozbiljnih oboljenja, kao što su rak materice ili dojke.

Isto tako, pregled kod ginekologa je i prava prilika za razgovor sa stručnjakom o opcijama za kontracepciju i praćenje njihove efikasnosti, što je izuzetno značajno za mlade djevojke. Ljekar može preporučiti najbolju opciju koja odgovara životnom stilu i zdravstvenim potrebama svake žene, a na osnovu informacija koje će mu pacijentkinja dati.

U slučaju trudnoće, redovni ginekološki pregled je ključan za praćenje razvoja fetusa, ali i za provjeru zdravstvenog stanja majke i identifikaciju eventualnih komplikacija. U zavisnosti od preporuke ginekologa će biti i definisano koliko često trudnica treba da ide na preglede, te se podrazumijeva da će nadležni ljekar na vreme iznijeti preporuku i za eventualne dodatne testove i preglede u toku trudnoće, a ukoliko to bude smatrao potrebnim.

Kada ići na prvi ginekološki pregled?

U većini slučajeva se preporučuje da na prvi ginekološki pregled treba otići u uzrastu između 13 i 15 godina ili pošto devojka postane seksualno aktivna. Vrlo je značajan prvi pregled kod ginekologa zato što djevojkama pruža priliku da dobiju informacije od stručnjaka o svemu što ih zanima o reproduktivnom zdravlju.

Svakako da prvi ginekološki pregled predstavlja izuzetno značajan korak u očuvanju ženskog reproduktivnog zdravlja. Tokom tog pregleda, ljekar će pružiti pacijentkinji osnovne informacije o anatomiji i funkciji reproduktivnog sistema, a razgovaraće će i o menstruaciji, hormonima, seksualnom zdravlju i kontracepciji.

U mlađim godinama na ginekološki pregled se preporučuje ići jednom u toku godine ili prema preporuci ljekara, a naročito ako postoje specifični zdravstveni problemi.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.