Ovo su najgore stvari koje možete napraviti svojoj kosi

Možda vam se to tako ne čini, ali kosu svakodnevno uništavamo na razne načine načine, a da toga uopšte nismo ni svjesni. Vrijeme je da tome stanete na kraj!

Ovo su najgore stvari koje možete napraviti svojoj kosi

Korišćenje starog pribora 

Trebalo bi redovno da čistite svoje četke, uklanjate nakupljene dlake koje su savršen dom mnogim bakterijama, a koje sigurno ne želite stavljati nazad u svoju kosu.

‘Uklonite dlake sa četke nakon svakog češljanja’, savjetuje Elizabeth Cunnane Phillips, poznata dermatološkinja. Jednom mjesečno očistite četke i češljeve sa sodom bikarbonom i vodom te ih ostavite par minuta da se dobro natope. Nakon toga ih temeljno isperite. Soda bikarbona uklanja ulja i tragove proizvoda za uređivanje kose, a koji mogu ostati na samoj četki ili češlju.

Korišćenje grube elastične gumice za kosu 

Najbolja gumica za kosu koju bi trebalo da koristite treba da bude prekrivena tkaninom koja će sprječavati vlasi kose da se lome kad se kosa prečvrsto zgrabi. Ako samo želite da maknete kosu sa lica, pokušajte je nježno povući unazad koristeći ukosnice. Prečvrsto vezana kosa se lako oštećuje, pa to probajte da izbjegnete.

Korištenje previše hemijskih proizvoda 

Previše vještačkih hemikalija loše je za bilo koji dio vašeg tijela – a vaša kosa nije izuzetak. Previše bojenja, keratinskih terapija, botoksiranje kose; sve to može uzrokovati slabljenje i oštećivanje kose. Smanjite korišćenje hemikalija na minimum te pokušajte koristiti proizvode isključivo na prirodnoj bazi. Koristite preventivne tretmane poput stavljanja maske na tjeme, zaštitni šampon itd. Učinite to nekoliko dana prije odlaska frizeru i uvijek mu/joj recite koje ste tretmane koristili, čak i ako budu neuspješni, jer šteta još uvijek može biti prisutna.

Prevruće feniranje 

Pretopao zrak uklanja prirodnu vlagu sa kose, uzrokujući isušivanje i oštećivanje kose i njenih vrhova. Kako znati kad je zrak prevruć? Uperite fen prema dlanu vaše ruke i ako je koži na ruci zrak ugodan, bit će i Vašoj kosi. Kao jedno od pravila, manje topline je uvijek bolje, pa pokušajte stilizirati svoju kosu tek kad je osušite – nemojte je sušiti kad je mokra, nego kad je vlažna.

Čekate predugo između šišanja 

Ako imate ispucale vrhove, nemojte odlagati odlazak frizeru. Ispucali vrhovi se vremenom dijele na još veće ispucale krajeve, uzrokujući stanjivanje i slabljenje kose. Potrudite se da vrhove skraćujete jednom mjesečno, a ukoliko puštate kosu, neka to bude svaki drugi mjesec. Mrtvi krajevi ionako ne dodaju dužini vaše kose, pa skraćivanjem tih dijelova ustvari dajete kosi šansu da se obnovi.

Češljanje od korijena prema dolje 

Raščešljavanje zapetljanih dijelova kose od vrha prema dolje može uzrokovati pucanje kose. Kako biste to izveli na nježniji način, podijelite kosu na jednake dijelove od po pet centimetara pa ih izgladite od dna prema gore. Kako biste ovo učinili, uhvatite dio kose par centimetara od dna, pa je iščetkajte od dijela na kojem vam se nalazi ruka. Pomaknite ruku za par centimetara iznad te ponavljajte proces dok ne dođete do samog korijena. Na ovaj način tretirate kosu nježnije i opreznije i izbjegavate moguća oštećenja i lomljenja.

Grubi ste s mokrom kosom 

Kad je kosa mokra, onda je najosjetljivija i podložnija lomljenju i pucanju vrhova. Mokru kosu uvijek počešljajte s češljem raširenih zubaca. Isto vrijedi i za sušenje peškirom, koje može voditi do lomljenja vlasi ako trljate pregrubo.

Stavljate previše proizvoda 

Proizvodi za njegu kose mogu učiniti upravo ono suprotno od njihove prvobitne namjene ukoliko ih nanosite previše. Svakoj ženi je potrebna treba zaštitu za kosu, suvi šampon za masnu kosu, kao i serum za divlju kosu. Ako želite da koristite dodatne proizvode ili ste nesigurni oko količine, pokušajte da nanesete proizvode na mokre ruke kako biste smanjili količinu.

Koristite isti šampon za kosu koja se mijenja 

‘Mnoge žene misle kako svako malo moraju promijeniti šampon kako bi izbjegli stvaranje tolerancije na određeni proizvod. To nije istina’, tvrdi Phillips. ‘Promijenite šampon kad se okolnosti promijene, na primjer ako promijenite boju kose ili ako dodate pramenove’, savjetuje.

Mnoge žene gube kosu tokom trudnoće. Kad se ovo dogodi, pokušajte promijeniti šampon i regenerator i uzmite proizvode namijenjene za tanku kosu koji su namijenjeni za gubitak kose koji se javlja kao posljedica trudnoće.

Izvor: Magazin.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ovo ih ubija na mrtvo

RECEPT
DANA

Kroketi sa šunkom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.