Jesenje opadanje kose – ništa strašno, ali...

Jesenje opadanje kose – ništa strašno, ali...

Krajem ljeta, jesen nas podsjeća na sebe ne samo opadanjem lišća sa grana drveća, već i jesenjim opadanjem  kose. Nakon UV zraka, slane morske vode i vode iz bazena koja je bogata hlorom, naša kosa počinje da se obnavlja.

Jesenje opadanje kose traje od 4 do 6 sedmica i predstavlja normalnu pojavu. Uprkos tome, dobro je da preduzmemo neke mjere kako bismo bili sigurni da će to i ostati normalna sezonska pojava  i da neće prerasti u nešto ozbiljnije.

Posjetite frizera

Kako biste pomogli svojoj kosi da se izbori sa prelaskom od vrućine ka hladnoći, dobro je da posjetite frizera. Skraćivanje dužine će dati vašoj kosi novu snagu i sjaj.

Obratite pažnju na ishranu

Jasno je da se i kosa hrani. Dobro je da joj dajemo ono što joj je potrebno – proteine, vitamine i minerale. U svoju ishranu treba da uključimo ribu, mlijeko i mliječne proizvode  i meso. Vitamini A, E i D3 su posebno korisni, kao i selen, lutein, koenzim Q10, cink, bakar, gvoždje. Dobro je da ograničimo unos zasićenih masti  i da povećamo unos nezasićenih. Takodje i tečnost treba da se unosi u dovoljnim količinama – ipak, 25% sastava dlake je voda.

Ograničite stres

Svaka vrsta tenzije vodi do skupljanja krvnih sudova, što smanjuje dostup korisnih materija do kose. Što smo više izloženi stresnim situacijama, to više ostavljamo svoju kosu „gladnom”. Postoji mnogo anti-stres aktivnosti, koje će pomoći ne samo vašoj kosi, nego i snu, opštem zdravlju i sl.

Ostavite štetne navike

Nije da tačno na jesen mislimo o alkoholu i cigaretama, ali možemo da iskoristimo jesenje opadanje kose kao osnovni razlog da ih ostavimo. Svi znaju da su nikotin i hiljade drugih sastojaka cigareta – otrovi. To isto važi i za alkohol, koji ubija vitamine u našem tijelu.

Sport, i za tijelo i za kosu

Sport je univerzalno sredstvo za ljepotu i to ne samo zbog figure, nego i zbog toga što zahvaljujući znojenju, izbacujemo toksine iz našeg tijela. Ako je sport nezamjenljivi dio vaše svakodnevnice, nemojte zaboravljati da prilikom svakog preznojavanja operete i kosu. Na taj način ćete normalizovati kiselost kože glave. Dobro je da se kosa pere uz gimnastiku za kožu – nanosite šampon  na glavu uz masažne pokrete.  Na taj način ćete poboljšati cirkulaciju krvi u tjemenu, kao i dostup korisnih materija do kose. Nikako nemojte koristiti nokte prilikom nanošenja šampona. Noktima oštećujete kožu glave  i na taj način otkrivate korijen dlake, što je preduslov za gubitak kose.

Dobro birajte kozmetiku

Za zdravu kosu je veoma važno da izaberete kvalitetne kozmetičke preparate za vašu vrstu kose. Neki frizeri kažu da je dobro da se kosa pere svaki treći dan. I koliko god da žurite, prije nego što izadjete iz kupatila, obavezno se uvjerite da ste dobro isprali kosu. Dobro je da spoljašnja njega kose uključuje pranje šamponom, hidrataciju balzamom i korišćenje maski, a unutrašnja njega – prehrana i hidratacija dodatnim prijemom proizvoda koji utiču na zdravlje kose.

Izvor: vitaslim.eu

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.