Žene u poslovnom svijetu i IT sektoru

Sektor Informacionih tehnologija već godinama unazad je najprimamljiviji dio poslovnog svijeta. U društvenim krugovima se uporedo s tim govori i koliko su žene zastupljene u svemu tome. Nismo daleko od istine ako pomislimo na to kako je i dalje situacija takva da svaka profesija gdje su zarade velike kao da je namijenjena samo muškarcima. Zahvaljujući tome što se o ženama u tim sferama sve više govori, a govori se zbog njihove uspješnosti prije svega, u poslovnom svijetu i svijetu IT-ja sve je više žena.

Žene u poslovnom svijetu i IT sektoru

Ipak, kada se žena odluči da svoj profesionalni potencijal pokaže i dokaže u svijetu koji u prošlosti bio rezervisan samo za muški pol, ona sebi ne postavlja nimalo lak zadatak. Naravno, radi se o tome što je poslovna žena često ujedno i majka, ili neko ko pored svoje profesije obavlja i sve ono što se nekako prirodno vezivalo a i dalje se vezuje za nju – briga o članovima porodice i briga o kući. Iako savremeni trenutak teži ka izjednačavanju, utisak je da su žene i dalje pod teretom većih obaveza. To im, čini se, nekad daje još više snage, pa su mnoge od njih danas preduzetnice koje imaju zavidne rezultate. A mnoge se nalaze u sferama u kojima ih neko ne bi očekivao.

Poslovno informacioni sistemi su pomoć koja je preduzetnicama neophodna

Kada se ubroji sve ono što jedna poslovna žena, preduzetnica, podnosi na svojim, reći ćemo, jakim plećima, u poslovnom smislu joj je ipak potrebno ono što će poslovanje olakšati, odnosno učiniti ga efikasnijim. Poslovni uspijeh je jedino što one priznaju, a to je bez poslovno informacionih sistema i tehnoloških rješenja danas nezamislivo. Preduzetnici se odlučuju da uvedu  poslovno informacione sisteme kada žele da unaprijede poslovanje u smislu optimizacije i automatizacije, a da ujedno i štede na resursima koji bi bili potrebni za to. Firma od toga dobija rješenje pomoću koga se lakše upravlja projektima i svim pojedinačnim sistemima koji se objedinjuju u jedan. Takođe, za one preduzetnice koje se bave proizvodnjom, kojih je možda i najviše, ovakvi poslovno informacioni sistemi predstavljaju važan osnov za dalji razvoj. 

Na taj način se jedna firma pozicionira na tržištu, unapređuje i poboljšava svoj kvalitet. Preduzetnicama predstavlja nezamjenljivu podršku u radu koji za njih nije nimalo jednostavan, jer postavljaju sebi kao cilj uspijeh na svim poljima – i porodičnom, i profesionalnom i poslovnom. Preduzetnice koje bilježe uspjehe obično se smatraju visokomotivisanim i produktivnim, što svakako garantuje i uspjeh.

Sa čim se suočavaju žene koje izaberu IT put?

Kako se rade mnoga istraživanja o ovom pitanju, ima puno podataka koji govore o tome kako se žene zapravo rijetko i odlučuju da se bave takozvanim muškim profesijama, u koje mnogi ubrajaju i IT industriju. Uvriježeno je mišljenje da se u tom svijetu teže napreduje ako si žena, što se stavlja ispred činjenice da su žene u toj industriji manje plaćene. One koje ga ipak izaberu, vrlo brzo dokažu da trud i marljivi rad ne poznaju rod, a da je potrebno da samo postoji firma koja će to znati da na pravi način i pošteno vrednuje.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.