Kako da se prepustite magiji sadašnjeg trenutka

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Kada se osvrnete oko sebe vidjećete da većina nas često radi dva ili više posla istovremeno. Gledamo TV, dopisujemo se na Viber-u, facebook-u, razgovaramo sa nekim od ukućana, i sve to u isto vrijeme.

Kako da se prepustite magiji sadašnjeg trenutka

Pokušajte da posmatrate sebe danas, narednih par dana, i pokušajte da procijenite nivo stvarne usredsređsrenosti na ono što radite. Primijetite koliko se često usredsređujete na više stvari , ali ni na jednu posebno.

Vozite se na posao, slušate radio, telefon držite u krilu i razmišljate o obavezama koje imate narednih dana. Kada bolje razmislim vi niti slušate radio, niti vozite, niti istinski razmišljate. Na taj način ne vozite pažljivo, istinski se ne udubljujete u pravljenje plana aktivnosti, niti pažljivo slušate muziku.

Juče sam vozila na relaciji Podgorica-Nikšić. Kiša me je usporavala da vozim tempom i brzinom na koju sam navikla. Vozeći razmišljala sam kako ne volim da kasnim, bacajući svako malo pogled na sat da bih vidjela koliko je vremena prošlo, zabrinuta zbog svega što danas treba da uradim, a prije svega strahujući da neću stići na zakazani poslovni sastanak. Putujući tako na skretanju ka Marezi, opazih dva predivna konja, jedan kestenjast, a drugi siv. Mirno na kiši stoje, i ne žure. U tom trenutku me je pogodio sav apsurd situacije. Zaustavila sam auto. Preda mnom se nalazio divan prikaz prirode. Kiša koja je pljuštala i uvlačila se u svaku zemljinu pora, i njih dvojica, dva konja, dva kasaka, sasvim mirno su stajali i pasli. Izašla sam prepustivši se kapima kiše da klize i niz moje tijelo.

Shvatila sam da uprkos tome što se već više godina unazad trudim da obraćam pažnju na sadašnji trenutak, prenoseći tu ideju ljudima sa kojima se susrećem, još uvijek mi se desi nekada da se upecam i prepustim zamkama poslovnih angažmana.

Ponekad izbjegavamo stvarne trenutke jer ih se plašimo. Ne pribjegavamo bavljenju njima jer strijepimo da ćemo tako otkriti i neke neprijatne stvari o sebi i svom životu.

Možda će se neki prepoznati u Milicinoj priči koja je prije nekoliko godine bila u jednoj vrlo neskladnoj vezi koja je nije ispunjavala. Voljela je tog muškarca, ali jednostavno nisu bili jedno za drugo što je ona ignorisala plašeći se i ne prihvatajući razlaz. Kako je ona rješavala svoje nezadovoljstvo? Tako što ga je neutralisala pretjeranom aktivnošću, u smislu da je radila svakog dana i noći, pa i vikendima, čak i praznicima.

Takvo stanje je trajalo do dana kada su odlučili da pođu zajedno na ljetovanje, a ona da posao ostavi kod kuće. Već drugog dana godišnjeg odmora Milica se suočila sama sa sobom, sa svojom istinom o sebi. Shvatila je uzrok svojih pretjeranih aktivnosti i donjela odluku da se raziđe od partnera.

Pokušajte već tokom današnjeg dana jedan eksperiment koji se sastoji u vašoj težnji da uradite nešto čemu ćete se posvetiti bez skretanja pažnje na nešto drugo, Danas sam to uradila posmatrajući divne životinje pokraj puta, prateći dobovanje kiše. Nisam projurila pored njih, nisam se dopisivala preko telefona, razmišljala o poslovnom sastanku. Jednostavno sam se prepustila svjesnosti prisutnog trenutka.

Neki od nas zbog svog negativnog iskustva imaju teškoću prepuštanja stvaranju zajedničkih trenutaka sa drugom osobom. Ako imate problem sa prisnošću u blizini drugoga, nećete se osjećati bezbjedno jer vaše ograde mogu biti probijene.

Ako ste u prošlosti dozvolili nekom da dopre do vas i kasnije zbog toga patili, neće vam biti lako da se ponovo sa nekim zbližite, a da pritom ne osjećate strah. Ovo je jedna od najčešćih načina na koji se skrivamo od stvarnih trenutaka, popustimo pred strahom, donoseći odluku da izbjegnemo ili propustimo prisnost.

Loša iskustva nas nekada nauče da postanemo eksperti u dizanju emocionalnih zidova i pravljenju psiholoških blokada oko svog „srca“. Zidovi vas čuvaju od bola, ali isto tako ometaju da se suočite sa sadašnjim trenutkom. Kada ljubav drugih ne može da uđe unutra, a vašoj nedozvoljavate napolje, ne možete osjetiti prisnost. Izbavite se iz tamnice straha, pokušajte da budete tu.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.