Kako živjeti u trenutku

Kako živjeti u trenutku

Živjeti u trenutku je životna strategija koja može pozitivno uticati na vaše zdravlje, sreću, odnose i karijeru. Dok su mnogi od vas razvučeni izmedju prošlosti i budućnosti - razmišljajući o tome šta se dogodilo i šta bi se moglo dogoditi - ključ ovog procesa je ​​prepustiti se jednom trenutku koji zaista možemo promijeniti ... OVOM TRENUTKU!  Umjetnost življenja u sadašnjosti, pažljivo se razvija i prilagođava dok jedan trenutak teče ka sljedećem, omogućuvajući vam da se razvijate, jer se sve odvija sada dok ste vi fokusirani i svjesni. Ukoliko  vam se prečesto dešava da gledate unazad,  trčite prema naprijed ili jednostavno ne koristite svaki dan u potpunosti, ovdje ćemo vam dati 10 savjeta kako da iskoristite  život u ovom trenutku.

 1. Obratite pažnju na disanje
  Usredsređivanje pažnje  na svoje disanje je jedan od najlakših načina kako da počnete živjeti u ovom  trenutku.Kada primjetite da se prebrzo krećete kroz život ili razmišljate o prošlosti,  zatvorite oči i usredsredite se na svoje udisaje i izdisaje. Praćenje matrice vašeg  disanja i svjesno primjećivanje  daha, uticaće na to da će se usporiti rad vašeg srce, daće vam priliku da ponovo dodjete sebi  i dovešće vas nazad u sadašnjost i trenutak u kom živite.
 2. Ponašajte se promišljeno
  Obraćanje pažnje na svoje misli i razmatranje svog ponašanja je važan korak ka tome da budete prisutni u svakodnevnom životu.Što ste više fokusirani u svakom  trenutku, pažljivo birajući riječi, misli, djela i izraze, davaćete više od sebe i posvetićete se više životu u ovom trenutku. Od interakcije sa ljudima koje poznajete, preko praćenja svog ​​unutarašnjeg ponašanja, lakše će vas pripremiti kako bi se bolje prepoznali i uklonili sve negativno iz vašeg života, kao i podsticati ono pozitivno u vama.
 3. Kreirajte svoj učinkoviti dnevni raspored aktivnosti
  Balansiranje  između radnih obveza, odnosa i vašeg slobodnog vremena može biti izazov u današnjem  brzom stilu života i modernom društvu u kom živimo. Ne ostavljajući dovoljno vremena za naše zdravlje i mir uma, naš dnevni raspored i skakanje s jedne aktivnosti na drugu ometa našu sposobnost da budemo prisutni u svakom iskustvu. “Osigurajte” svoju sadašnjost pravljenjem  rasporeda za sebe, koji će da balansira vaše odgovornosti, prioritete i obaveze, ali i omogućava vam, takodje, duži odmor i podmlađivanje.
 4. Oslobodite se prošlosti
  Naučiti kako živjeti u ovom trenutku , takodje predstavlja i lekciju za učenje kako procijeniti greške i napredak koji smo postigli, uspjehe i neuspjehe koje smo stvorili. Svi smo mi vezani za  iskustava iz prošlosti, ali važno je da se osvrnemo sa ciljem, umjesto neproduktivnog osvrtanja na prošlost i razmišljanja šta je moglo biti. Oslobadjanjem prošlosti, ne samo da će se osloboditi vaša pažnja za sadašnjost, već će vas takodje osnažiti kako bi naučili svoje lekcije i usredsredili svoje napore na ono što još uvijek možete promijeniti.
 5. Pokažite zahvalnost
  Biti zahvalni za ono što imate je jedan od najučinkovitijih i zadovoljavajućih načina kako živjeti u ovom trenutku. Svako od nas ima toliko blagoslova u svom  životu – naša porodica i prijatelji, naše zdravlje, naši domovi, radna mjesta i interesi – i upravo prepoznavanje tih darova i blagoslova, podstiče vas  da se usredsredite na danas, sa otvorenim srcem  i stavom kojim ćete pokazati zahvalnost .
 6. Budite razigrani
  Djeca se  u sadašnjost  uključuju drugačije od odraslih.  Prvenstveno su fokusirani na potragu za prilikom, čak i u običnim  trenucima, da budu razigrani.  A mi, odrasli, sa godinama gubimo interes u održavanju te dječije količine radosti, smijeha i zabave u našim životima . Odgovornosti u životu  tjeraju  nas i  vode ozbiljnijem pristupu u  našim svakodnevnim aktivnostima. Ostavljanje vremena za igru​​,  za trenutke smijeha, pjevanja uz radio, trčanja kroz park ili ples po dnevnoj sobi  i podsticanja  razigranosti u svojoj svakodnevnoj  rutini, može biti odličan recept  za život u ovom trenutku i obnavljenje osjećaja zabave u nešem  životu.
 7. Meditirajte
  Usrdesredjivanje  na sebe, na emocionalnom  ili  duhovnom nivou je  posebno zdrav način da pronadjete osjećaj povezanosti sa trenutkom. Biti prisutan u sadašnjosti u velikoj mjeri se može postići meditacijom i njenim različitim oblicima  radi generisanja unutašnjeg  mira, usredsredjivanja na disanje, i može vas podstaći da živite u ovom trenutku. Bilo da je to u crkvi, u yoga učionici ili čak i ležanje u krevetu prije ustajanja ujutro,  odvajanje vremena za meditiranje i povezivanje sa samim sobom  zaista može imati koristi u tom procesu.
 8. Budite pozitivni
  Negativnost je moćna sila - guta našu energiju, utiče na naše zdravlje i količinu sreće u našim životima. Po tom istom principu, prihvaćanjem da imate pozitivan stav ne mijenjate samo  način života u ovom trenutku, nego je to i  način da se osjećate srećnije,  budete više nadahnuti i smireni. Da biste osjetili povezanost sa sadašnjošću na pozitivan način pratite vaš unutrašnji glas, tako što ćete za dobro izražavati zahvalnost, loše uticaje ukloniti iz svog života.
 9. Hranite se zdravo
  Biti svjesni hrane i pića koju konzumirate  je način da budete prisutni u sadašnjem trenutku. Sa tako mnogo prerađene i nezdrave hrane,  raznih nezdravih dijeta i uopšteno loših prehrambenih navika koje su okupirale naše društvo, nema boljeg načina za remont svoje prehrane, nego sa zdravim, svježim izborom, te davanjem  tijelu hranjivih  tvari. Dalje, ono što se odlučite da jedete sada, postavlja temelje za buduće zdravlje.  Kuvanje  zdrave hrane ne samo da će vas osloboditi dobijanja na težini i stresnih pitanja kasnije, nego je to jedan od najboljih načina da se povežete sa sadašnjošću i aktivno živite u trenutku. Prijatno vam bilo!
 10. Povežite se sa voljenima
  Kada je u pitanju život u ovom trenutku, stara poslovica kaže "Ljubav je sve što nam je potrebno” i ona sadrži više istine nego što mislite. Druženje ili dijeljenje bliskih trenutaka sa nekim koga volimo,  prijateljima, porodicom  ili partnerom,  izgleda nam kao da je svijet usporio i zaista budemo više usmjereni na sadašnjost ... mi generalno ne razmišljam o prošlosti ili brinemo o sutrašnjosti ili razmišljamo o odgovornosti, nego  se većina nas  apsorbuje u društvo u tom trenutku. Neka vam prioritet bude povezivanje s onima koje volite - to je zdravo mentalno i emocionalno, te će vas ohrabriti da ostanete prizemljeni u sadašnjosti.
Život u sadašnjem trenutku je proces koji zahtijeva redovnu praksu, ali istina je da svi imamo taj samo sadašnji trenutak.  Šta s njim učiniti, kako ga živjeti i usredsrediti se na sadašnjost je potpuno vaš svjesni izbor.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.