Na početku veze alfa mužjak, nakon toga psihopatska ličnost

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Žene su vjekovima privlačili i osvajali mačo muškarci.

Na početku veze alfa mužjak, nakon toga psihopatska ličnost

Pod pojmom „mačo“ se podrazumijeva muževan muškarac, šarmantan, siguran u sebe, uz to malo i agresivan. Onaj ko umije da lupi o sto i koji jasno stavlja do znanja drugima da njegova žena pripada samo njemu. Kada sretne upravo ovakvog, žena osjeti magičnu privlačnost, imajući utisak da je nešto prosto vuče ka njemu. U njega se zaljubljuje, a odnos opisuje kao fatalnu privlačnost. U početnim fazama emotivne veze ima se doživljaj da ste u stanju da preskočite visoku zgradu, kao da ste na sedmom nebu. Sve na prvi pogled izgleda savršeno, a vi vjerujete da ste pronašli čovjeka svog života.

Vremenom, upoznavajući ga otkrivate da se ispod tog savršenog šarma i muževnih osobina krije emotivna tupost i praznina. Onda se desi da žena uviđa da njen muškarac, njen Alfa mužjak, postaje opasan po njeno valjano socijalno, emocionalno i psihološko funkcionisanje.

Takav tip muškarca vrlo vješto koristi svoje sposobnosti manipulišući vama i vašim emocijama. On vam čita misli i kroz smješak radi uprvo ono što vi tada želite. Manipuliše, a kada dobije, postajete mu neinteresantni i tada kreće u potragu za drugom.

 

Često se ovakav tip osobe naziva psihopatska ličnost. Navedeni termin, iako umrežen u opštoj populaciji, u klasifikacionim sistemima se vodi pod drugim kategorijama.

No, dalje u tekstu ću se baviti navođenjem osobina takve ličnosti ne baveći se mnogo stručnom terminologijom.

Emotivna veza sa ovakvim tipom muškarca je konstantna klacklica između „dobra i zla“. On ima faze kada je potpuno emotivno isključen, hladan, rigidan. Bez ikakvog razloga je ljut i distanciran. Konstantno vam prigovara, omalovažavajući vas, dok mu sve smeta. Nakon te faze on postaje nevjerovatno pažljiv, nježan, obasipa vas poklonima, radeći sve one stvari sa početka veze. U toj fazi žena je u blaženom stanju i nada se da je ona prethodna loša faza zauvijek završena. Uzalud se nada, ubrzo njih dvoje kreću u nov krug.

Jedna od naglašenih osobina „psihopate“ jeste isticanje krivice drugog. On nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke. Ako vas prevari krive su te druge žene koje su ga zavele ili pak vi, jer mu u poslednje vrijeme niste posvećivali dovoljno pažnje, ili ko zna ko je još sve kriv.

On se lako potuče, ima ispade bijesa, sklon je konzumiranju psihoaktivnih supstanci, brzoj vožnji, razbijanju stvari. No, za svoje nasilno ponašanje uvijek ima dobar alibi, prenoseći krivicu na drugog. Dalje, on će biti spreman da vam kaže da ste ružni, debeli, glupi, neobrazovani. Na taj način utičući na vaše samopouzdanje, a uz to dodajući da ste vi prava srećnica jer je sa vama, a njega želi tako mnogo žena.

Ovakav muškarac, nije sposoban da voli. On od drugog, od žene pokušava da stvori sredstvo za zadovoljenje vlastitih potreba i u tu svrhu se koristi različitim manipulativnim sredstvima kao što su ljubomorne scene, omalovažavanje, prijetnja i posesivnost.

Ovakav vaš muškarac ne voli vaše prijatelje i preduzima razne mjere da vas udalji od njih. Naslućuje da bi vaši prijatelji mogli negativno da utiču na vas i da pod njihovim uticajem možete promijeniti mišljenje o njemu. To je motiv zbog koga o njima počinje ružno da priča, zamjerajući im niz stvari. Po njemu se vaše drugarice ponašaju nedolično, najčešće navodeći da primjećuju da se nekima od njih on i dopada.

Ovakav vaš muškarac ima jedan dominanatan strah, a to je strah od napuštanja i raskida. Ideja da od strane partnerke može biti napušten za njega predstavlja neprihvatljiv čin i zbog toga je spreman da učini sve da to spriječi. U takvim situacijama biće spreman da se rasplače, moli, nudi razna obećanja, prijeti da će ubiti vas ili sebe. Dok vas opet ne vrati u svoje „gnijezdo“ biće spreman danima da vas zove, prati, šalje poruke da vas voli kao nikoga.

Šta još radi ovakav tip muškrca?

On vas ubjeđuje da ste dobili Bingo. Da je on najbolja stvar koja vam se mogla desiti u životu, i da je zbog toga privilegovan i je potrebno njegove potrebe zadovoljavati na prvom mjestu.

Sklon je da vas provjerava, zabranjuje vam da izlazite, da ostvarujete komunikaciju sa drugim muškrcima. Ukoliko se „odmah“ ne javite na njegov poziv, u stanju će biti da vas satima ispituje za razloge takvog „nedopustivog“ ponašanja. Nekada neke žene upadnu u zamku tumačeći njegovu ljubomoru ko znak ljubavi, no nažalost to je njegova težnja da vas kontroliše.

Psihoterapijski proces sa ženama koje su bile u emotivnoj vezi sa ovakvim tipom muškarca je vrlo težak i dugotrajan. Kada žena odluči da izađe iz ovakve veze, gotovo po pravilu ima potrebu da se vrati, ako nije dobro pripremljena za odlazak ili ako nije pretrpjela traumatično iskustvo životne ugroženosti...

 

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.