Kako da sačuvate zdravu kosu preko ljeta

Kako da sačuvate zdravu kosu preko ljeta

Ljeto je zapravo noćna mora za kosu, jer je stalno izložena ekstremnim uslovima - UV zračenju, visokim temperaturama, soli iz mora ili hloru iz bazena, svakodnevnom pranju i sličnim uslovima.

Sve to narušava zdravlje kose pa joj tokom ljeta treba posvetiti posebnu pažnju, a za početak je zaštitite maramama ili šeširima kad ste na suncu. UV zračenje oduzima jačinu i elastičnost kosi, a so ili hlor u kombinaciji s visokom temperaturom još su i gori. Zato, čim izađete iz vode isperite kosu.

Da ne bi morali kupovati skupe preparate, dovoljno će biti i obično kokosovo ulje, koje se malo zagrije u lončiću da postane mlako i dobro utrlja u kosu, a zatim ga ostavite da stoji barem sat i po vremena prije pranja kose šamponom. Ovaj postupak ponovite dva puta sedmično tokom ljeta i kosa će vam biti mekša i sjajnija.

Tokom ljeta perite kosu šamponima bez sulfata, u slučaju da vam se kosa ne masti previše. Naravno, fen zaboravite u potpunosti, a kad šetate po jakom suncu, obavezan je šešir ili marama, te frizura koja će što manje kose izložiti suncu.

Ishrana svježim voćem i povrćem dodatno će osnažiti vašu kosu, a jedino morate pripaziti da unosite dovoljno vitamina B.

Metro-portal.hr

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.