Kako savladati proljećni umor?

Zašto se u toku dugo očekivanog proljeća i kod mladih i kod starijih javlja neobjašnjiva slabost, pospanost, umor, gubitak apetita, razdražljivost, a uz sve to nerijetko dolazi i do pogoršanja stanja kod hroničnih bolesti? Ovo stanje se naziva "proljećna groznica."

Kako savladati proljećni umor?

U toku proljeća povećava se dužina trajanja dnevnog svjetla, pojačava se solarna aktivnost i aktivnost zemljinog magnetnog polja. Ljudsko tijelo na ove pojave reaguje povećanjem nervne razdražljivosti, poremećajima u sistemu probave, javljaju se povećane vrijednosti hormona štitne žlijezde, pojačan rad hipofize i nadbubrežnih žlijezda, a u toku ovog perioda javlja se i najviše alergijskih i upalnih reakcija. Organizam ima povišenu aktivnost i sniženu otpornost jer mu manjkaju vitamini, minerali i antioksidansi, što je posljedica konzumiranja rafinirane i prerađene hrane u toku zime.

Postoji nekoliko načina da se borite protiv proljećnog umora. Možete raditi vježbe disanja (duboki udisaji i izdisaji). Dobra masaža gležnjeva, nogu i prstiju poboljšaće energetsku ravnotežu u tijelu. Možete koristiti i odgovarajuće homeopatske lijekove i dodatake prehrani, na primjer na bazi ginsenga ili ginkgo biloba. Pomažu i med i matična mliječ. Možete na brzinu pripremiti biljni tonik koktel od tri stabljike celera, peršina i kopra, šargarepe i jabuke sa sjemenkama.

I ne samo to. Potražite nove radosti u životu oko vas. Pokušajte ići u krevet u isto vrijeme, ali ne kasnije od 23h. Pijte svakodnevno čašu tople vode pomiješane sa sokom od pola limuna i meda ili čašu toplog mlijeka prije spavanja. Šetnje na suncu će podstaknuti vaš metabolizam, vaše mišiće će održati u dobroj formi, povećaće i vitalnost tijela. Uzimajte više voća i povrća, više vitamina C, cinka i selena – oni su tijelu potrebni kao antioksidansi u borbi protiv toksina, duvanskog dima i zagađenog vazduha. Za borbu protiv proljećnog umora potreban je i magnezijum u tragovima. Napravite salatu (ili varivo) od koprive, lišća podbjela (konjsko kopito) i maslačka (žućenica). Ovakav miks će organizam snabdjeti sa gvožđem, kalcijumom i fosforom.

Na kraju, dobar način da se pobijede proljećni stres i umor je da komunicirate sa pozitivnim ljudima. Još jedan dobar način je praktikovanje različitih metoda meditacije koji ljudima pomažu da izađu iz svakodnevne rutine, proispitaju se i pokušaju da pronađu razloge za razna stanja – odavno je poznato da su fizički problemi odraz mentalnog stanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Uštipci od palente - Hush Puppies

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.