Mikro zelenilo - zdravlje u malom

Nutricionistička vrijednost tek izraslog povrća veća je od zrelo ubranog

Mikro zelenilo - zdravlje u malom

Nutricionisti često naglašavaju važnost zastupljenosti zelenog povrća u obrocima. Njegove funkcije su mnogobrojne – osigurava poletnost i energiju, a u gastronomskom smislu – osim rafiniranih ukusa, majstori kulinarstva ga često koriste kao dekoraciju na tanjiru.

Zeleno povrće je neophodno za probavu, a minerali, vitamini i vlakna koje sadrži prava su blagodet za naš organizam. Mali listići salate koje najčešće jedemo začinjene u različitim kombinacijama stimuliraju rad i revitalizaciju jetre te poboljšavaju naš vid.

Naučnici su otkirli da apigenin, koji se nalazi u nekim biljkama, može pomoći u ‘ubijanju’ ćelija oboljelih od karcinoma, tako što izdvaja tumor suspresor p53 – protein koji je uključen u rast oboljenja.

 

No, kada je u pitanju zelenilo ne morate se ograničiti isključivo na zrele plodove. Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, nutricionistička vrijednost tek izraslog povrća veća je od onog koje imamo naviku da beremo.

Tako brokoli, spanać ili rikola ubrani tek 14 dana od sjetve predstavljaju prave male vitaminske bombe. Takozvano mikro povrće sadrži cijelu listu vitamina – od C vitamina koji služi kao potpora imunitetu do antioksidansa i beta karotena.

Ove male dragocjene biljke najčešće se sade u kutijama sa postavljenom drenažom i tek malo zemlje, a moguće ih je uzgojiti i u posudama za cvijeće. Sve što im je potrebno jeste dovoljno svjetla i netko tko će ih redovito špricati svježom vodom. Tako svježe povrće intenzivnih boja, koje možete uzgojiti bez obzira na vremenske (ne)prilike, može poslužiti i kao kućna dekoracija. Kako navode stručnjaci, mikro zelenilo najbolje je ubrati kada dosegne visinu od 5 centimetara ili kada se formiraju prvi listići.

 

No, nemojte se zavaravati mini verzijama povrća. “Ono možda jeste bogatije mineralima i vitaminima, no kada je riječ o udjelu vlakana, posustaje za zrelim povrćem. Stoga neka vaši obroci budu kombinacije jednog i drugog.”, naglašava osnivačica B Nutritiona i autorka knjige The Sugar Detox Brooke Alpert.

Zeleni obrok neće vas opteretiti lošim kalorijama - 100 g povrća sadrži otprilike 25 do 40 kcal. Stoga, savjet: živite i jedite zeleno!

 

Izvor: she.hr

Autorka: Tatjana Gržan

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.