Navlaka za zube - najpouzdanije rješenje estetske stomatologije

Jedna od najčešćih situacija u kojoj  se poljulja samopouzdanje, a nezadovoljstvo ide do očaja je kada zubi počnu da propadaju, pa mnogi čak ostanu bez zuba, a tek je poražavajuće kada fali nekoliko njih, često i cijela vilica. Onda se traže uzroci i razlozi nebrige i nemara prema sopstvenim zubima i oralnoj higijeni, koliko god to zvuči apsurdno. Statistika je poražavajuća kada govorimo o tome koliko naš čovjek brine o zdravlju zuba, svijest o važnosti oralne higijene je na veoma niskom nivou. Umjesto da se insistira na rješavanju ovog vrlo zabrinjavajućeg i poražavajućeg problema, on se zanemaruje i veoma malo se govori o tome koliko prevencija pomaže da ne dođe do nedostatka zuba. Navikli smo da se na našim prostorima na vrijeme ne rješava uzrok problema, već da se liječe posljedice, tako su u stomatološkoj praksi navlake za zube postale primarno rješenje za propale zube.

Navlaka za zube - najpouzdanije rješenje estetske stomatologije

Šta predstavlja navlaka za zube?

Mnogi misle da su navlake za zube samo estetsko rješenje, da ih ljudi traže zato što žele taj savršeni osmijeh, međutim, zaboravlja se koliko je važno kada je zub funkcionalan, a onda kao takav čuva zagrižaj i zubni niz. U  slučaju kada zdrav zub počne da propada i gubi svoju funkciju, zubna navlaka treba da ga sačuva tako što se na njega navlači kao omotač ili sloj i štiti zub od daljeg propadanja. Za zubne navlake se kaže da su fiksne protetske nadoknade i postavljaju se na zub koji prethodno mora da bude pripremljen za navlaku. Navlake za zube su vještačke krunice i pokrivaju vidljivi dio zuba. One oblikom imitiraju prirodnu krunicu zuba, to je dovoljno da preuzmu njegovu funkciju.

Kada se postavlja zubna krunica?

Navlaka za zube preporučuje se u određenim situacijama, a stomatolozi je najčešće i predlažu da se postavi kada, zbog prethodnih kvarova i plombiranja, već nedostaje veliki dio zuba, pa preostali zdravi dio nije u stanju da za sebe čvrsto veže plombu i ne može da podnese pritisak žvakanja. Umjesto da se pokušava plombiranje koje može da dovede do pucanja i potpunog loma ostatka zuba, navlaka za zube je najpouzdanije rješenje da se zub spasi. Ona je rješenje i za zube nepravilnog oblika, koji obavljaju svoju funkciju, ali su estetski neprihvatljivi toliko da izuzetno ružno izgledaju.

Estetsko rješavanje osmijeha

Za mnoge je danas veliki problem estetika zuba. Na sreću, to se u stomatološkoj praksi vrlo lako i jednostavno rješava i nije problem napraviti savršene zube i osmijeh. Posljednja riječ savremene stomatološke protetike su cirkonijumske navlake za zube. Obične se izrađuju od metala ili cirkonijuma u osnovi i keramike koja dolazi kao završni sloj, cirkonijumske se u potpunosti prave od cirkonijuma. Sve više se teži ovakvim navlakama kako bi se metal apsolutno izbacio iz upotrebe. Cirkonijum je po sastavu najsličniji prirodnom zubu i iz tog razloga, navlake od ovog materijala jesu proizvod vrhunske stomatološke estetike, apsolutno imitiraju prirodnu boju zuba, samo su za nijansu sjajnije, pa su i ljepše nego  prirodni zubi, a osmijeh je onaj o kome se sanja. Ovakvi zubi djeluju autentično, materijal odlično propušta svjetlost, pa oni dobijaju visoki sjaj.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.