Napravite medicinski džem koji svaka kuća treba da ima

Napravite medicinski džem koji svaka kuća treba da ima

Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego i zbog toga što štetne materije treba izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala.

Uzroci zatvora mogu biti premalo kretanja, stres, lijekovi, neki vitamini, premalo vode, ali može biti i nuspojava druge bolesti.

Iako se čini da je zatvor bezazlen, to nije tako, posebno ukoliko traje mjesecima, jer se čovjek za to vrijeme ne osjeća prijatno u svojoj koži. Karakteriše ga otežana defekacija kao i tvrda stolica.

Po statistikama svaka deseta osoba ima probleme s tim. Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog bola nego i zbog toga što štetne materije treba izbaciti iz tijela što prije. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem.

Pacijenti koji su trpjeli zatvor jeli su jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva.

Urme imaju širok spektar zdravstvenih prednosti, zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem. One su izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za rad crijeva.

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa za obični. Lako se vare i smanjuju glad. Po sastavu urme su prirodna multivitaminska tabela.

Anemični pacijenti bi trebalo da jedu urme, jer su odličan izvor gvožđa. 100 gr urmi sadrži oko 0,90 gvožđa. Gvožđe, kao dio hemoglobina određuje nosivost kiseonika u krvi. Urme sadrže kalcijum, koji je koristan kod dijareje. Osim toga pomažu da se crijevna flora obnovi.

Recept za laksativni džem

Sastojci: 

  • 150 g urmi (1 šoljica),
  • 150 g suvih šljiva (1 šoljica),
  • 1,5 šoljica prokuvane vode

Priprema: 

Isjecite urme i šljive na komadiće. Stavite u ključalu vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Dobijena količina bi trebalo da bude dovoljna za 20 porcija. Ovaj džem je pogodan za sve. Možete ga jesti samog, mazati, dodati u pahuljice.

Suve šljive imaju hranljiv učinak, decenijama se prepisuju. Bogate su vlaknima i sorbitolom, sadrže ga 15 puta više nego drugo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari. U crijevima se prerađuje sporo zbog čega dovodi do mekših stolica. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su neophodni za rad crijeva.

 

banjalucanke.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.